SADA I ZVANIČNO: POTVRĐENA SMRT NAVALJNOG! Telo ruskog opozicionara stiglo kod istražitelja


IZVOR: Republika - 17.02.2024 | 12:09


Bi-Bi-Si je izvestio da je Aleksej Navaljni preminuo 16. februara u 14.17 po lokalnom vremenu, prema zvaničnom dokumentu koji je uručen njegovoj majci Ljudmili.

Foto: Tanjug/AP
SADA I ZVANIČNO: POTVRĐENA SMRT NAVALJNOG! Telo ruskog opozicionara stiglo kod istražitelja

Telo ruskog opozicionara trenutno se nalazi kod istražitelja.

Kira Jarmiš, portparolka Alekseja Navaljnog, hitno je zahtevala da se telo preda porodici nakon zvanične potvrde o smrti. Ovi zahtevi dolaze u vreme kada svet izražava šok povodom gubitka Navaljnog.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, izrazio je svoje saučešće porodici Navaljnog i javno pozvao na potpunu, verodostojnu i transparentnu istragu o okolnostima njegove smrti u ruskom zatvoru. Stefan Dižarik, portparol UN, istakao je ovo saopštenje tokom današnjeg brifinga za novinare.

- Generalni sekretar UN je šokiran vešću o smrti opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Generalni sekretar izražava saučešce porodici gospodina Navaljnog i poziva na potpunu, verodostojnu i transparentnu istragu o okolnostima njegove smrti u zatvoru - rekao je Dižarik, prenosi TASS.

Federalno odeljenje kazneno-popravne službe Jamalo-Nenečkog autonomnog okruga saopštilo je 16. februara informaciju o smrti Alekseja Navaljnog (47) u kaznenoj koloniji gde je služio kaznu.

Prema njihovim izveštajima, Navaljni se nakon šetnje osećao loše i onesvestio, nakon čega su medicinski službenici brzo reagovali pruživši mu reanimaciju koja je trajala više od pola sata.

Ovaj tragičan događaj pokreće pitanja o uslovima u zatvoru i izaziva zahteve za odgovornošću i transparentnošću u istrazi.

BONUS VIDEO