RUSIJA UVELA SANKCIJE BRITANCIMA! Ovoga su se svi bojali, evo KOGA će ovo najviše zaboleti


IZVOR: Republika/I.Đ. - 12.02.2024 | 15:35


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova konstatovalo je da su u toku bili pokušaji da se "demonizuje" ova zemlja na Zapadu

Foto: pixabay.com
RUSIJA UVELA SANKCIJE BRITANCIMA! Ovoga su se svi bojali, evo KOGA će ovo najviše zaboleti

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

"Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne beže od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Takozvani trustovi mozgova koji deluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom delovanju Londona prema Rusiji, navelo je Ministarstvo.

Sankcije su uvedene protiv zamenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita.

Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

Među sankcionisanim akademicima su istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob Džonson, Dejvid Abulafia i stručnjaci Roj Allison sa Oksforda, Grejem Robertson sa Univerziteta Severna Karolina, Kalder Valton sa Harvarda i Džejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i bezbeđenje u Talinu.