UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, PONESTAJE JOJ MUNICIJE: Situacija sve teža, zalihe pri kraju - nemoćni pred napadima, cela linija fronta pred kolapsom!


IZVOR: Republika - 11.02.2024 | 19:16


Prema procenama američkih zvaničnika, Ukrajina bi mogla da potroši svoje zalihe protivvazdušnih raketa do marta, ukoliko uskoro ne stigne neophodna municija sa Zapada, piše Njujork tajms.

Foto: Tanjug/AP
UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, PONESTAJE JOJ MUNICIJE: Situacija sve teža, zalihe pri kraju - nemoćni pred napadima, cela linija fronta pred kolapsom!

Zapadni zvaničnici i vojni eksperti upozoravaju na mogućnost "kaskadnog kolapsa" duž linije fronta tokom narednih meseci, ukoliko Ukrajina ne dobije podršku.

Bez američke pomoći, održavanje trenutne pozicije na bojnom polju postaje upitno, a lokalni kontranapadi do marta postaće teško izvodljivi, prema mišljenju sagovornika američkog lista.

Najkritičnija situacija je u oblasti opkoljene Avdijivke, gde se oseća veliki nedostatak municije.

- Ukrajinske oružane snage svakodnevno koriste samo trećinu potrebnog broja artiljerijskih granata da bi zadržale svoje pozicije - prenosi Fajnenšel tajms.

Podsetimo, Avdijivka je grad u Ukrajini oko koga se već mesecima vodi žestoka bitka. 

Sada je Avdejevka pred padom, pošto su Rusi na korak od osvajanja.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski borbeni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca. Ovih dana odlučuje se o sudbini Avdejevke", piše na Telegram kanalu.

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u severnom predgrađu Avdejevke, gde su se ukopale ruske jedinice.

Dopisnik Wall Street Journala Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Twitteru, pišući da je "sve verovatnije da će Avdejevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja". 

- Zauzimanje Avdejevke ima značajnu političku važnost za Putina, a podstaknuta je hitnom potrebom da se pokažu pobede Rusije uoči predsedničkih izbora i potencijalnog novog talasa masovne mobilizacije vojnika - kazao je Trofimov.

Većina američkih isporuka je praktično obustavljena dok širenje proizvodnje oružja u Evropskoj uniji ne ide dovoljno brzo, prenosi Moscow Times.

Dodela vojne pomoći Ukrajini, vredna oko 60 milijardi dolara, nailazi na neslaganja u američkom Kongresu, iako je prošle nedelje preliminarno odobrena od strane senatora. Glasanje o ovom pitanju očekuje se u Senatu i Predstavničkom domu.

BONUS VIDEO