HITNO SE OGLASIO NATO! Nemačka predaje štafetu: Ova država će predvoditi snage za brzo reagovanje!


IZVOR: Republika - 28.12.2023 | 21:59


U značajnom koraku ka ojačavanju kolektivne odbrane NATO saveza, Velika Britanija je najavila da će predvoditi snage za brzo reagovanje tokom naredne godine, saopštila je danas Alijansa.

Foto: Tanjug/AP
HITNO SE OGLASIO NATO! Nemačka predaje štafetu: Ova država će predvoditi snage za brzo reagovanje!

Prema informacijama objavljenim na zvaničnom sajtu NATO, Britanska sedma laka mehanizovana brigada imaće ključnu ulogu u vođenju NATO snaga za brzo reagovanje od 1. januara 2024. godine.

Zajednička operativna grupa NATO veoma visoke spremnosti (VJTF) formirana je kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine, a prvi put je raspoređena u kolektivnu odbranu Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Uzimajući od Nemačke štafetu predvođenja, Britanija preuzima komandu VJTF-a i preuzima odgovornost za održavanje visokog nivoa pripravnosti i spremnosti za hitno delovanje.

Vršilac dužnosti portparola Alijanse, Dilan Vajt, istakao je značaj britanskog vođstva u ovoj ključnoj formaciji najviše spremnosti. 

- Ova brigada treba da bude spremna da se kreće u roku od nekoliko dana gde god je potrebna NATO, što je čini ključnim delom naše kolektivne odbrane. Britansko vođstvo naše formacije najviše spremnosti je jasan prikaz njenih sposobnosti i posvećenosti NATO - naglasio je Vajt.

VJTF, deo šireg sklopa NATO snaga za reagovanje, obuhvata i vazdušne i pomorske snage, ali će kopnene snage u 2024. godini činiti oko 6.000 vojnika. Sedma laka mehanizovana brigada, poznata kao "Pustinjski pacovi", predstavlja jezgro ovih snaga, sastavljeno od puka lake konjice i četiri laka mehanizovana pešadijska bataljona uz podršku artiljerijskog, inženjerskog, logističkog i sanitetskog puka.

U sastavu brigade su i ugledne jedinice poput Kraljevskog engleskog puka i Kraljevske škotske garde.

Poljska Prva varšavska oklopna brigada i španska brigada Gusman el Bueno pružiće podršku teškim borbena tenkovima, jurišnim helikopterima i protivvazdušnom odbranom, čime će dodatno ojačati sposobnosti VJTF-a.

Ovaj pomno planiran i koordiniran angažman britanskih i savezničkih snaga predstavlja ključni korak u održavanju bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

BONUIS VIDEO