NE MOŽE TO TAKO, BIĆE MUNJA I GROMOVA! Orban konačno otkrio ZAŠTO konstantno MINIRA UKRAJINCE u Evropskoj uniji! Sad je sve jasno


IZVOR: Republika - 21.12.2023 | 10:57


Premijer Mađarske neće da čuje za to da Evropska unija s njim u kombinaciji pošalje Kijevu novu finansijsku pomoć u 2024. godini

Foto: Tanjug/ap
NE MOŽE TO TAKO, BIĆE MUNJA I GROMOVA! Orban konačno otkrio ZAŠTO konstantno MINIRA UKRAJINCE u Evropskoj uniji! Sad je sve jasno

Premijer Mađarske Viktor Orban konačno je otkrio zbog čega poslednjih nekoliko meseci ne dozvoljava Evropskoj uniji da pošalje Ukrajini nova finansijska sredstva, kao i zašto se protivi da ova država uđe u EU.

- Ako bi Ukrajina bila primljena u EU, sva podrška koju su do sada dobijale zemlje centralne Evrope, pripadala bi njima - rekao je Orban bez dlake na jeziku.

Prema njegovim rečima, prijem Ukrajine u Evropsku uniju koštao bi zajednicu 150-190 milijardi evra, dok same zemlje-članice ne bi dobile dovoljno novca.

Zato se Budimpešta protivi izdvajanju sredstava iz evropskog budžeta Kijevu.

On je objasnio da je cilj mađarske vlade da "skine veći deo napetosti u pozadinskim pregovorima“ i da se na samitu u Briselu fokusira na pronalaženje „rešenja koje zadovoljava sve“. Mađarska predlaže da se pitanje podrške Ukrajini reši van budžeta EU, dodao je Orban.

- Na samitu EU posvećenom pitanju dodele finansijske pomoći Ukrajini očekuju se "ne samo grmljavine, već i munje - dodao je Orban.

Ranije je Orban izjavio da je Mađarska ponovo blokirala paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Sa druge strane, šef Evropskog saveta Šarl Mišel je posle samita u Briselu rekao novinarima da očekuje da će lideri EU moći jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.