NIKAD JAČI UDAR NA ZELENSKOG! KAKO ĆE OVO DA OBJASNI? Američki novinar zatvoren i MUČEN u kazamatima Kijeva jer je otkrio MREŽU KORUPCIJE! Reagovao i ILON MASK!


IZVOR: M.Đ. - 10.12.2023 | 09:16


Američki milijarder Elon Mask zatražio je na društvenoj mreži Iks da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objasni hapšenje Amerikanca Gonzala Lire.

Foto: Tanjug/AP
NIKAD JAČI UDAR NA ZELENSKOG! KAKO ĆE OVO DA OBJASNI? Američki novinar zatvoren i MUČEN u kazamatima Kijeva jer je otkrio MREŽU KORUPCIJE! Reagovao i ILON MASK!

Ovako je milijarder odgovorio na izjavu američkog novinara Takera Karlsona da je Lir od jula mučen u ukrajinskom zatvoru zbog kritikovanja Zelenskog, a da predsednik SAD Džo Bajden navodno odobrava takve postupke.

 

"Nakon što smo Ukrajini poslali sto milijardi dolara, oni su zatvorili i jednog Amerikanca? Možda se ne radi samo o kritikama Zelenskog? Jer ako se radi samo o tome, onda imamo velikih problema", napisao je Mask.

 

On je pozvao Zelenskog da obavesti američki narod o ovom pitanju.

 

SBU je početkom maja objavila hapšenje stranog blogera a ukrajinsko izdanje Strana.ua je navelo da je verovatno reč o Gonzalu Liri. Prema informacijama iz otvorenih izvora, Gonzalo Anhel Kvintilio Lira Lopez je rodom iz Sjedinjenih Država i ima čileansko državljanstvo.

U svojim video snimcima na društvenim mrežama kritikovao je NATO, Bajdenovu administraciju i Zelenskog.

Gonzalo Lira je čileansko-američki novinar, romanopisac i filmski stvaralac. Rođen je 29. februara 1968. godine u Burbanku, Kalifornija. Napisao je i producirao trilere i komedije na španskom jeziku. Takođe je poznat po svojim doprinosima ekonomskoj analizi na Zero Hedge, naked capitalism i Business Insider.

Međutim, od oktobra 2023. godine, Gonzalo Lira je u pritvoru u ukrajinskom zatvoru. Živeo je u Harkovu, Ukrajina kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Uhapšen je u maju 2023. godine zbog navodnog širenja ruske propagande za vreme rata. Pokušao je da pobegne u Mađarsku u avgustu dok je bio na slobodi uz kauciju, ali nije uspeo da pređe granicu. Američko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je njegovo pritvaranje i pruža svu odgovarajuću pomoć.

BONUS VIDEO: