PALESTINCI OSTALI NA MILOST I NEMILOST IZRAELA! UN: Nastavak napada okončao uslove za isporuku humanitarne pomoći


IZVOR: Tanjug - 05.12.2023 | 22:03


Ostalo im je jedino da pozivaju na prekid vatre, dodaju iz UN.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar
PALESTINCI OSTALI NA MILOST I NEMILOST IZRAELA! UN: Nastavak napada okončao uslove za isporuku humanitarne pomoći

Koordinator UN za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits izavio je danas da je nastavak ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze okončao svaku mogućnost značajnijih humanitarnih operacija.

U intervjuu za britanski Gardijan Grifits je rekao da ''govori u ime čitave međunarodne humanitarne zajednice'' kada kaže da je nastavak ofanzive humanitarnim radnicima uskratio sva značajna sredstva za pomoć 2,3 miliona ljudi u Gazi, i da je njima jedino ostalo da pozivaju na prekid vatre.

- Ono što danas kažemo je: sada je dosta. Sa time se mora prestati - rekao je on i dodao da mala količina pomoći koja je dozvoljena u Gazi više ne može da se distribuira, pošto se izraelska kopnena ofanziva proširila na južnu polovinu enklave i grad Kan Junis.

Ocenio je da ono što UN mogu da učine više nije ''statistički značajna operacija'', već ''mala zakrpa''.

- Za svet bi bila iluzija kada bi mislili da se ljudima u Gazi može dostaviti humanitarna pomoć pod ovakvim uslovima. Situacija je sada apokaliptična, radi se o zemlji koja je gurnuta u mali džep na jugu - rekao je Grifits.

Ponovio je da od ove nedelje nigde u Gazi nema bezbednog mesta gde bi mogli da se sklone Palestinci, i dodao da bez sigurnih utočišta za okupljanje civila, nema gde da se isporuči i podeli pomoć.