PUTINOV POTEZ KOJI MENJA SVET: Posle odluke predsednika Rusije ništa više neće biti kao pre!


IZVOR: Republika - 05.12.2023 | 12:32


Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće sutra u radnim posetama Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji, gde će, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, sa liderima te dve zemlje razgovarati o koordinisanim akcijama na svetskim tržištima nafte.

Foto: Tanjug/AP
PUTINOV POTEZ KOJI MENJA SVET: Posle odluke predsednika Rusije ništa više neće biti kao pre!

Na pitanje novinara da li će to biti glavna tema Putinove bliskoistočne turneje, Peskov je odgovorio da su takvi razgovori već vođeni u okviru grupe OPEK+, ali to pitanje je, kako je rekao uvek na dnevnom redu, prenosi Interfaks.

"Ove diskusije se vode u okviru formata OPEK+, ali, naravno, interakcija u ovoj oblasti je uvek na dnevnom redu", rekao je Peskov.

Do posete dolazi nakon što je organizacija zemalja izvoznica OPEK+ pristala prošlog četvrtka da dobrovoljno smanji globalno snabdevanje naftom za ukupno oko 2,2 miliona barela dnevno.

Putin će u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja je najveći svetski izvoznik nafte, razgovarati sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom s kojim, kako prenosi portal SHOT, ima veoma dobre odnose.

Prestonica UAE Dubai, prvo odredište Putinovog putovanja na Bliski istok, postao je važan poslovni i trgovački centar za ruske naftne kompanije, uključujući i drugog najvećeg ruskog proizvođača kompaniju Lukoil, koja je zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji, deo svojih poslovnih operacija preselila u Dubai.

Smanjenje od 2,2 miliona barela dnevno samo je dodatno smanjenje na već postojeće dobrovoljno saudijsko i rusko smanjenje izvoza od 1,3 miliona barela dnevno koje su dogovorili Putin i saudijski princ bin Salman. Svetsko tržište je skeptično da li će ovi dobrovoljni rezovi količina izvezene nafte biti u potpunosti sprovedeni. Ipak, cene nafte pale su prošle nedelje za 2 procenata nakon najave ove mere, a potom su i dodatno padale, iako je cena nafte tipa Brent juče porasla za 1 odsto.

 

BONUS VIDEO: