IZRAEL NIKOM NE OSTAJE DUŽAN! POSLE HAMASA, UDAR NA KATAR: Tajni sastanak šefova CIA i Mosada u Dohi


IZVOR: Igor KOZARSKI - 30.11.2023 | 05:10


Na vojnom radiju najavljen obračun čim se oslobode svi taoci.

Foto: Tanjug/AP
IZRAEL NIKOM NE OSTAJE DUŽAN! POSLE HAMASA, UDAR NA KATAR: Tajni sastanak šefova CIA i Mosada u Dohi

Izrael će poravnati račune s Katarom nakon što se završi uloga te zemlje kao posrednika u pregovorima za povratak talaca iz Pojasa Gaze, izjavio je zamenik generalnog direktora za strateške poslove u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova Jošua Zarka.

On je u intervjuu za radio izraelske vojske optužio Katar da je igrao lošu ulogu u svemu što se odnosi na legitimisanje Hamasovih aktivnosti, ali da je trenutno potreban Izraelu.

NEMA TAJNE

- Ali kad ova stvar prođe, obračunaćemo se s njima. U Kataru dobro znaju da će tako biti - poručio je Zarka i dodao da će Izrael progoniti svakoga ko je bio na strani Hamasa.

Emir Katara Tamim ibn Hamad el Tani već je bio u sukobu s drugim arapskim zemljama, ali nikada s Izraelom. Saudijska Arabija, Bahrein i UAE 2014. povukli su ambasadore iz Dohe optužujući ga za saradnju s Islamskom državom. Emir Katara je popustio i njegova vojska učestvovala je u vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Siriji.

Međutim, tri godine kasnije, ove zemlje prekinule su diplomatske odnose s Katarom pod optužbom da podržava terorističke grupe. Kontingent katarske vojske tada se povukao iz Jemena, gde je s ostalim arapskim zemljama učestvovao u ratu s Husima. Uzrok sukoba tada je bila sumnja da Katar održava veze s Muslimanskom braćom i Hamasom.

ISTIČE PRIMIRJE

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Američka CIA i izraelski Mosad već više od mesec dana koriste Katar kao posrednika u pregovorima s Hamasom. Istog dana kada je Zarka zapretio, u Kataru su se sastali direktor CIA Vilijam Berns i Mosada David Barne. Oni su s katarskim premijerom razmotrili naredne korake nakon isteka primirja između Izraela i Hamasa. Predloženo je da se prekid vatre produži da bi se razmenilo još talaca, ali se navodi da je ishod razgovora bio nejasan.

Katarski zvaničnici su pre toga razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi saznali na šta bi ova grupa mogla da pristane i to izložili šefu Mosada. Dosad je Hamas oslobodio 80 talaca u zamenu za 181 palestinsku ženu i dete koji su bili u izraelskim zatvorima. U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijeno je više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 odsto deca, a raseljeno je oko 1,7 miliona.

"Netanjahu ušao u istoriju kao koljač"

Foto: Profimedia

Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu počinio jedno od najvećih zverstava u ovom veku i da je ušao u istoriju kao koljač.
- Saopštenja Netanjahuove vlade umanjuju nade da će se trenutna humanitarna pauza u Pojasu Gaze pretvoriti u trajni prekid vatre - rekao je Erdogan i najavio drugi turski brod s 1.500 tona humanitarne pomoći za Gazu.