TRESE SE BRISEL! ORBAN KRENUO PROTIV URSULE I SOROŠA! "NE IGRAMO KAKO ONI SVIRAJU": Bilbordi po Budimpešti RAZBESNELI Evropu, odmah krenule optužbe za ANTISEMITIZAM


IZVOR: Republika - 20.11.2023 | 14:26


Vladajuća mađarska stranka Fides izazvala je kontroverzu postavljanjem bilborda u Budimpešti na kojima su predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen i Aleks Soroš, sin poznatog finansijera Džordža Soroša. Bilbordi, postavljeni preko noći kao deo kampanje za evropske parlamentarne izbore sledećeg juna, nose slogan "Ne igrajmo kako oni sviraju".

Foto: Tanjug/AP
TRESE SE BRISEL! ORBAN KRENUO PROTIV URSULE I SOROŠA! "NE IGRAMO KAKO ONI SVIRAJU": Bilbordi po Budimpešti RAZBESNELI Evropu, odmah krenule optužbe za ANTISEMITIZAM

Ovo nije prvi put da je Fides ciljao visoke zvaničnike EU; prethodni bilbordi prikazivali su Ursulu von der Leyen s njenim prethodnikom Žan-Klodom Junkerom i Džordžem Sorošem. To je izazvalo ogorčenje u Briselu, a Fides se 2019. suočio s oštrim kritikama iz Evropske narodne stranke (EPP) zbog tih bilborda, što je rezultiralo privremenim uklanjanjem istih.

Sadašnja kampanja ponovno je izazvala kontroverze, posebno zbog navoda o antisemitizmu. Aleks Soroš, Jevrej rođen u Mađarskoj, postao je višegodišnja meta napada Fidesa, dok zvaničnici stranke tvrde da nema antisemitskih elemenata u njihovim kritikama. Bilbordi s Ursulom von der Lejen označavaju prvi put da je ona postala meta Fidesa.

 

Kampanja se odvija u kontekstu šireg političkog sukoba između premijera Viktora Orbana i EU. Orbana vlada pokušava deblokirati milijarde evra iz fondova EU suspendovane zbog politike Fidesa. Orbana, u subotu, izjavljuje da Mađarska "mora reći ne aktuelnom evropskom modelu izgrađenom u Briselu."

 

Očekuje se da će Mađarska biti u fokusu sledećeg samita EU sredinom decembra, kao članica EU koja je najviše naklonjena Rusiji i skeptična prema planovima pridruživanja Ukrajine EU.

Evropska komisija reagovala je na kampanju putem svog glavnog potparola Erika Mamera, pozivajući građane Mađarske da se informišu o politici EU putem evropskih izvora informacija. Na pitanje novinara o navodima o migrantskom getu u Mađarskoj i finansiranju Hamas-a, Mamer je to negirao, dodajući da neće ulaziti u debate bez dokaza i pozvao Mađare da se informišu na pojedinačnom nivou.

BONUS VIDEO: