SNAŽAN PAD PROIZVODNJE OPIJUMA U AVGANISTANU: Talibani zabranili uzgoj narkotika, proizvodnja maka pala za 95 odsto


IZVOR: Republika - 05.11.2023 | 23:18


U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu značajno pala od kada su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika.

Foto: Tanjug/AP
SNAŽAN PAD PROIZVODNJE OPIJUMA U AVGANISTANU: Talibani zabranili uzgoj narkotika, proizvodnja maka pala za 95 odsto

 Prethodnih godina, Avganistan je bio najveći svetski snabdevač opijumskog maka, ali je ove godine uzgoj pao na samo 10.800 hektara, što je smanjenje od 95% u odnosu na prethodnu godinu.

Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC) izvestila je da je smanjenje proizvodnje opijumskog maka dovelo do velikog pritiska na poljoprivrednike u Avganistanu, koji su većinom zavisili od ove proizvodnje. U izveštaju se takođe navodi da je vrednost izvoza maka u prošlosti bila veća od vrednosti svih formalno izvezenih dobara, što ukazuje na značaj ovog sektora u privredi zemlje.

Oštar pad proizvodnje opijumskog maka mogao bi imati ozbiljne posledice za privredu Avganistana, s obzirom da je većina stanovništva u ovoj zemlji u potrebi za humanitarnom pomoći. Izvršna direktorka UNODC, Gada Vali, izjavila je da su potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi poljoprivrednici u Avganistanu mogli da se okrenu drugim vrstama proizvodnje i da se na taj način smanji uzgoj opijumskog maka.

U izveštaju se takođe navodi da bi ovaj pad u proizvodnji opijuma mogao dovesti do smanjenja međunarodne upotrebe ove droge, ali i da postoji opasnost od povećanja upotrebe drugih alternativa, kao što su fentanil ili sintetički opioidi. Procenjuje se da Avganistan pokriva oko 80% svetskog ilegalnog opijuma, pa bi ovaj pad u proizvodnji mogao imati značajan uticaj na globalno tržište droge.

Kao reakcija na ovaj izveštaj, mnogi poljoprivrednici u Avganistanu su se prebacili na uzgoj pšenice, ali je zarada od ove proizvodnje znatno manja u poređenju sa uzgojem opijumskog maka. U međuvremenu, talibani su nastavili da kontrolišu zabranu uzgoja narkotika u zemlji, dok UNODC ističe da je ovo prilika za dugoročnu borbu protiv ilegalnog tržišta droge i štete koju ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou.

BONUS VIDEO