UČINIĆEMO TO AKO ISTO URADE I AMERIKANCI: Rusi poslali važnu poruku iza koje stoji Putin! Kako će svet na ovo reagovati?


IZVOR: Republika - 10.10.2023 | 12:14


Rusi ništa neće učiniti dok ne vide da su prethodno Sjedinjene Države napravile korektan potez

Foto: Tanjug/AP
UČINIĆEMO TO AKO ISTO URADE I AMERIKANCI: Rusi poslali važnu poruku iza koje stoji Putin! Kako će svet na ovo reagovati?

Rusija će nastaviti sa nuklearnim probama samo ako to učine i SAD, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ruski predsednik Vladimir Putin je jasno formulisao zadatak: treba da pripremimo naše poligone za nastavak testiranja. Međutim, u praktičnom smislu, testovi se mogu nastaviti tek nakon što SAD sprovedu slična testiranja - rekao je visoki ruski diplomata.

Rjabkov je saopštio novinarima u Donjem domu ruskog parlamenta da je Rusija uočila znake nedavnih priprema SAD za nuklearne testove u Nevadi, prenosi TASS.

Postoje znaci da se odgovarajuće akcije sprovode ili da su izvođene barem donedavno na poligonu u Nevadi, rekao je visoki ruski diplomata.

Rjabkov je naveo da rusko ministarstvo spoljnih poslova priprema nacrt zakona o opozivu ratifikacije važnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

- Ruska strana zakonodavno opoziva ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba samo da bi uravnotežila status sa SAD - naglasio je Rjabkov.

On je dodao da Moskva povlači ratifikaciju, "odnosno balansira svoj status na način na koji su SAD radile dugi niz decenija".

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. godine.

Pojedine zemlje, međutim, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, to još nisu učinile.

Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.