ŽESTOK PUTINOV KRITIČAR, OD POČETKA SE PROTIVILA RATU: Zelenski pozvao Marinu Abramović da bude ambasadorka Ukrajine


IZVOR: Republika - 23.09.2023 | 14:32


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zamolio Marinu Abramović, umetnicu performansa, da bude ambasador Ukrajine.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić/AP
ŽESTOK PUTINOV KRITIČAR, OD POČETKA SE PROTIVILA RATU: Zelenski pozvao Marinu Abramović da bude ambasadorka Ukrajine

‌Gospođa Abramović, žestoki kritičar invazije Vladimira Putina, rekla je da je ukrajinski predsednik zatražio njenu pomoć u obnovi škola, navodi britanksi Telegraf.

‌76-godišnja Srpkinja održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

Foto: promo/Andreja Leko

 

 

Posetioci izložbe moraju da se stisnu između dve gole manekenke da bi ušli u predstavu, ili da odluče da zaobiđu ono što je jedan novinar nazvao „gole kapije“.

„Bila sam prvi umetnik koji je podržao ukrajinski rat protiv Rusije i dao svoj glas. To je definitivno ponavljanje istorije“, rekla je ona u intervjuu za Muzej moderne umetnosti u Šangaju.

„Mene je Zelenski pozvao da budem ambasador Ukrajine, da pomognem pogođenoj deci, obnovom škola i slično.Takođe sam pozvana da budem član odbora organizacije Babin Jar da nastavim da štitim spomenik", rekla je.

Memorijalni centar holokausta Jevrejima koje su ubili nacisti u Ukrajini oštećen je ruskim raketnim napadima u martu prošle godine.

Abramović je postavila svoje delo Kristalni zid plača u memorijalnom centru u Kijevu četiri meseca pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

‌Zid, dugačak 40 i visok tri metra, napravljen je od uglja i iz njega vire veliki kristali kvarca. Posetioci mogu da dodirnu instalaciju koja odražava zapadni zid Jerusalima.

‌Nije oštećen u raketnom udaru, u kojem je poginulo pet ljudi i oštećena zgrada.

„Izrada Kristalnog zida plakanja bio je samo prvi korak u suočavanju sa novom istorijom i pronalaženju načina da se izleči naš sve podeljeniji svet“, rekla je Abramovićeva.

Umetnica je postavila video na mreži nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj  rat. U njoj je govorila o tome da je rođena u bivšoj Jugoslaviji, koju je svojevremeno napao Sovjetski Savez, a Ukrajince je nazvala „ponosnim, snažnim i dostojanstvenim“.

„Potpuno se solidarišem sa ukrajinskim narodo] ovog nemogućeg dana. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora se zaustaviti" rekla je ona u videu. 

Ubrzo nakon invazije, gospođa Abramović je ponovo postavila jednu od svojih najpoznatijih predstava "Umetnik je prisutan", kako bi prikupila novac za Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pitali su je kako je pomirila transcendentnu prirodu svog rada sa okrutnom stvarnošću savremenog sveta.

„Mislim da prava promena dolazi samo ako promenite sebe. Promjenom sebe možete promeniti hiljade i možete promeniti svijet. Gandi je bio jedan primer u istoriji koji je napravio revoluciju a da nije ispustio ni jednu kap krvi". 

Gospođa Abramović je samo jedna od nekoliko poznatih ličnosti koje će biti angažovane da pomognu u borbi za odnose s javnošću Kijeva kako bi se osigurala stalna podrška njegovoj borbi.

BONUS VIDEO: