ZELENSKI POZVAO TRAMPA DA PODELI MIROVNI PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI! Pristaje na sve osim na JEDNO!


IZVOR: Republika - 20.09.2023 | 23:44


Tramp, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, tvrdi da će moći da sklopi dogovor sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini u roku od 24 sata.

Foto: Tanjjug/AP
ZELENSKI POZVAO TRAMPA DA PODELI MIROVNI PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI! Pristaje na sve osim na JEDNO!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da javno podeli svoje mirovne planove ako ima način da okonča rat između Ukrajine i Rusije, ali je ukrajinski predsednik upozorio u intervjuu u utorak da bi bilo kakav mirovni plan u kojem Ukrajina odustaje od teritorija bio neprihvatljiv.

Donald Tramp, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, tvrdi da će moći da sklopi dogovor sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini u roku od 24 sata.

U nedelju, Tramp je za En-bi-si rekao da bi napravio fer posao za sve.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

 

- Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je "nešto o čemu bi se moglo pregovarati - rekao je Tramp voditeljki Kristen Velker, dodajući da je „mnogo ljudi očekivalo“ da će Kijev u zamenu za mir odustati od svojih pretenzija na „Krim i druge delove zemlje“.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, govoreći u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, naveo dva uslova koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini.

Ukrajinski lider je zapravo podsetio na ukrajinsku formulu mira predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova čije ispunjenje garantuje oslobođenje ukrajinske teritorije od okupatora, prenosi Ukrajinska pravda. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije.

Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. „U stvari, samo ispunjenje ove dve tačke će rezultirati fer, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava“, najavio je on.

U svom govoru u Savetu bezbednosti UN, Zelenski je izneo i predloge za reformu organizacije, pre svega kako bi se sprečile situacije u kojima stalne članice Saveta bezbednosti mogu da blokiraju bilo kakve odluke. Inače, Zelenski je u svom jučerašnjem govoru pred Generalnom skupštinom UN pozvao na nuklearno razoružanje Rusije.

Bonus video: