VLADA FRANCUSKE IZDALA DEKRET: Zabranili prodaju pirotehnike na proslavi Dana Bastilje!


IZVOR: Republika - 09.07.2023 | 16:50


Francuska je danas zabranila prodaju, posedovanje, transport i upotrebu svih pirotehničkih sredstava tokom predstojeće proslave nacionalnog praznika - Dana Bastilje.

Foto: pixabay.com
VLADA FRANCUSKE IZDALA DEKRET: Zabranili prodaju pirotehnike na proslavi Dana Bastilje!

Vlada je izdala dekret kojim se zabranjuju "pirotehnička sredstva" za proslave 14. jula kojima se obeležava Nacionalni dan Francuske, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Taj potez usledio je nakon nereda izazvanih prošlomesečnim ubistvom 17-godišnjeg Nahela M. u Nanteru, koga su ubili policajci jer nije želeo da zaustavi automobil. Međutim, zabrana se ne odnosi na zvanične vatromete koje organizuju lokalne vlasti.

- U cilju sprečavanja opasnosti od ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira tokom svečanosti 14. jula, na teritoriji Republike do 15. jula biće zabranjena prodaja, nošenje, transport i upotreba pirotehničkih sredstava i vatrometa", navodi se u ukazu, objavljenom u Francuskom službenom glasniku. Izgrednici su često koristili pirotehnička sredstva tokom gotovo najgorih nemira u Francuskoj u poslednjih 20 godina.

Premijerka Elizabet Born rekla je da će pored ograničenja vezanih za pirotehnička sredstva, biti raspoređeni i brojni pripadnici bezbednosnih snaga kako bi se očuvao mir i "zaštitili Francuzi tokom ova dva osetljiva dana". Ona je za list "Parizjen" rekla da su mnogi ljudi "prilično zabrinuti" zbog mogućnosti novog nasilja tokom nacionalnog praznika.

BONUS VIDEO: