BAJDENOVA IZJAVA O SI ĐINPINGU RAZBESNELA KINEZE Peking odmah reagovao: Krajnje neodgovorna i otvorena provokacija, OZBILJAN NAPAD


IZVOR: Republika - 21.06.2023 | 09:41


Ministarstvo spoljnih poslova Kine odmah je reagovalo pošto je predsednik SAD Džozef Bajden svog kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao diktatorom.

Foto: Printscren Twitter
BAJDENOVA IZJAVA O SI ĐINPINGU RAZBESNELA KINEZE Peking odmah reagovao: Krajnje neodgovorna i otvorena provokacija, OZBILJAN NAPAD

"Izjave američke strane su krajnje neodgovorne, ozbiljno krše diplomatski bonton i predstavljaju otvorenu političku provokaciju", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u sredu, komentarišući reči američkog predsednika Džoa Bajdena o kineskom predsedniku Si Đinpingu, prenosi RIA Novosti.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ranije da kineski predsednik Si Đinping nije imao sve informacije o incidentu sa balonom i da je zbog toga „veoma uznemiren” – jer je to „velika sramota za diktatore”.

„Izjave američke strane su krajnje apsurdne, krajnje neodgovorne, suprotne činjenicama, ozbiljno krše diplomatski bonton, ozbiljan su napad na političko dostojanstvo Kine i otvorena politička provokacija. Kina izražava snažno nezadovoljstvo i snažan protest“,  rekla je Mao Ning.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Džo Bajden je govorio o kineskom lideru manje od dan nakon završetka posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, u koga je Vašington polagao velike nade u poboljšanje odnosa između zemalja.

Blinkenova poseta je bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina, koja se odvija u pozadini značajnog pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja.

Kako navodi Rojters, nejasno je zašto je Bajden tako govorio o Siju.

"Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo", rekao je Bajden i dodao da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće".

BONUS VIDEO: