MITO IZ UKRAJINE: FBI obavešten da je Bajdenu isplaćeno pet miliona dolara, novac stigao iz energetske kompanije u čijoj upravi je sedeo njegov sin Hanter (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 09.06.2023 | 16:02


Foks njuz je objavio da je američki predsednik Džo Bajden navodno primio pet miliona dolara od direktora ukrajinske energetske kompanije "Burisma holdings", u čijem upravi je sedeo njegov sin Hanter Bajden.

Foto: Tanjug/AP
MITO IZ UKRAJINE: FBI obavešten da je Bajdenu isplaćeno pet miliona dolara, novac stigao iz energetske kompanije u čijoj upravi je sedeo njegov sin Hanter (FOTO, VIDEO)

Američka televizija na svom sajtu navodi da je to u iskazu datom Federalnom istražnom birou (FBI) kazao poverljivi izvor.

Sajt Foks njuza imao je uvid u sadržaj FBI formulara FD-1023, koji biro koristi za prikupljanje informacija iz poverljivih izvora, a u kojem se pominje kriminalna šema između starijeg Bajdena, tadašnjeg potpredsednika SAD i stranog državljanina, koja je obuhvatala uticaj na političke odluke Amerike.

U formularu FD-1023, datiranom od 30. juna 2020, upisan je iskaz "izuzetno kredibilnog" poverljivog izvora koji je detaljno opisao više sastanaka i razgovora  koje je ta osoba imala sa visokim funkcionerom "Burisme" u periodu od nekoliko godina, počevši od 2015.

Foto: Tanjug/AP

Džo i Hanter Bajden

Navodi se da je direktor "Burisme" 2015. i 2016. tražio savet od poverljivog izvora FBI, koji je takođe iz poslovnih krugova, o tome kako da dobije dozvolu za eksploataciju nafte u SAD i udruži se sa nekom američkom naftnom kompanijom.

Oni su razgovarali i o ulozi koju je Hanter Bajden imao u upravi "Burisme", a poverljivi izvor FBI je upitao direktora ukrajinske energetske kompanije zašto traži savet o ulasku na američko naftno tržište kada ima Bajdenovog sina u upravi.

Navodi se da je direktor "Burisme" odgovorio da je Hanter "glup" i objasnio da je morao da "plati Bajdenima" zato što je ukrajinski tužilac Viktor Šokin vršio istragu o "Burismi".

 

Poverljivi izvor FBI je potom kazao da ukrajinski direktor "plaća Bajdene 50.000 dolara po čoveku", na šta mu je menadžer "Burisme" odvratio da se "ne radi o 50.000 dolara" nego o "pet miliona dolara".

 

- Per miliona dolara za jednog Bajdena, pet miliona dolara za drugog Bajdena - rekao je direktor "Burisme" i dodao da Bajdene isplaćuje "putem toliko raznih bankovnih računa" da će istražiteljima biti potrebno "najmanje deset godina da sve to razluče".