OVO JE BIO SAMO TEST KAKO PANCIR-S1 BRANI MOSKVU? Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogući uvod u mnogo veći vazdušni napad na rusku prestonicu (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 30.05.2023 | 17:06


Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogao bi, po oceni analičara, da bude samo testiranje brzine reakcije protivvazdušne odbrane koja štiti rusku prestonicu i da najavljuje vazdušni napad na glavni grad Rusije koji bi bio mnogo većeg obima.

Foto: Tanjug/AP
OVO JE BIO SAMO TEST KAKO PANCIR-S1 BRANI MOSKVU? Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogući uvod u mnogo veći vazdušni napad na rusku prestonicu (FOTO, VIDEO)

Korisnik Tvitera koji živi u Kijevu, a doktorske studije iz međunarodnih odnosa pohađa u Poljskoj na Univerzitetu u Varšavi, objavio je na toj društvenoj mreži da su u ovom napadu korišćeni različiti modeli borbenih dronova, a da većina nije nosila eksploziv.

Navodi se da bi sve moglo da bude proba kako na najbolji način zaobići ruske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), pre svega sistema Pancir-S1 koji je delovao tokom ovog napada, u kojem su dve osobe zatražile medicinsku pomoć, a došlo je i do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

Foto: www.profimedia.rs

Ruski PVO sistem Pancir-S1

Da ovo možda nije daleko od istine pokazuje i poruka upućena iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Foto: www.profimedia.rs

Pancir-S1 postavljen na zgradi Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi=

Ukrajinske vlasti su negirale direktnu umešanost u napad, ali je Mihailo Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog, prognozirao nove takve udare u većem obimu.

- Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara - naveo je Podoljak.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage bezbednosti upotrebile osam dronova za napad na Moskvu i dodalo da su svi dronovi oboreni, a ovaj udar dronovima ocenilo je kao teroristički napad.

Ukrajinski zvaničnici objavili su na Tviteru da su u napadu učestvovala 32 drona.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, kazao je nakon napada da je šef države na radnom mestu u Kremlju i da je obavešten o napadu dronovima na Moskvu.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada u Moskvi oštećena udarom drona

Peskov je preneo Putinovu ocenu da su ruska PVO i Ministarstvo odbrane dobro delovali tokom napada.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Za razliku od Putina, Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne plaćeničke kompanije "Vagner grupa" i oligarh koji je bogatstvo stekao na vezama sa Kremljom, podivljao je zbog napada, očigledno optužujući rusko Ministarstvo odbrane za nesposobnost da odbrani prestonicu.

- Smrdljivi stvorovi, šta to radite? Vi ste stoka. S*ronje, nosite se iz svojih kancelarija. Zašto ste j*ebeno dozvolili ovim dronovima da dolete do Moskve? - vikao je Prigožin u video objavi.