RAT U NAJAVI: Kim lansira prvi vojni izviđački satelit Severne Koreje, Japan preti obaranjem rakete koja će ga nositi (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 30.05.2023 | 14:25


Severna Koreja će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit, a Japan je zapretio obaranjem rakete koja će taj satelit poneti do odredišta.

Foto: Tanjug/AP
RAT U NAJAVI: Kim lansira prvi vojni izviđački satelit Severne Koreje, Japan preti obaranjem rakete koja će ga nositi (FOTO, VIDEO)

Država kojom upravlja vrhovni vođa Kim Džong Un je objavila da je ovaj špijunski satelit neophodan za jačanje spremnosti Severne Koreje da odgovori na pretnje koje dolaze od SAD i njihovih saveznika, misleći na Južnu Koreju i Japan.

Vlada saopštila je u ponedeljak saopštila da je dobila obaveštenje Pjongjanga o planu za lansiranje satelita između 31. maja i 11. juna, a portparol vlade Hirokazu Macuno rekao je da će Japan "preduzeti sve neophodne mere, uključujući presretanje" svake rakete za koju postoji bojazan da može pasti na japansku teritoriju.

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un sa ćerkom ispred interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18

Plan za lansiranje špijunskog satelita objavio je Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Severne Koreje.

On je, govoreći o jednoj od najvećih zajedničkih vojnih vežbi koje SAD i Južna Koreja izvode u blizini granice sa Severnom Korejom, rekao da zbog nepromišljenih vojnih poteza ove dve zemlje Pjongjang oseća potrebu da proširi izviđanje, unapređujući različita odbrambena i ofanzivna naoružanja.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida

Amerika i saveznici smatraju da je lansiranje severnokorejske rakete sa satelitom ekvivalentno testiranju balističke rakete i da time predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje Severnoj Koreji zabranjuju takve aktivnosti.