ODLUKE SA SAMITA G7 IMAJU ZA CILJ DVOSTRUKO OBUZDAVANJE KINE I RUSIJE: Lavrov poručio - Moskva je PRINUĐENA da odgovori...


IZVOR: Republika - 20.05.2023 | 15:55


Lavrov je kazao da Moskva ne pokazuje neprijateljstvo na sopstvenu inicijativu.

Foto: Tanjug/AP
ODLUKE SA SAMITA G7 IMAJU ZA CILJ DVOSTRUKO OBUZDAVANJE KINE I RUSIJE: Lavrov poručio - Moskva je PRINUĐENA da odgovori...

Odluke donete na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Zadatak je postavljen glasno i otvoreno: poraziti Rusiju na bojnom polju, ali ne stati na tome, već je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, svaka druga zemlja koja pretenduje na neku vrstu nezavisnog mesta u svetskom poravnanju će, takođe, potisnuti konkurente - rekao je Lavrov, prenele su RIA Novosti.

On je istakao da tokom govora na sastanku Skupštine Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, da odluke o kojima se sada razgovara i koje se usvajaju u Hirošimi, na samitu G-7, imaju za cilj odvraćanje Rusije i Kine.

Lavrov je kazao da Moskva ne pokazuje neprijateljstvo na sopstvenu inicijativu, ali da je u sadašnjim uslovima prinuđena da odgovori na objavljen rat.

- Imamo mnogo saveznika, imamo mnogo istomišljenika. I ovde morate dobro da shvatite da mi ne promovišemo neprijateljstvo prema bilo kome - naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je prinuđena da odlučno, principijelno i dosledno odgovori na rat koji joj je objavljen.

- Neprijateljstvo proizilazi sa one strane barikada, barikada koje razdvajaju one koji žele da žive koristeći svoj um u interesu svojih naroda od oni koji žele da žive na račun drugih - istakao je Lavrov.

BONUS VIDEO