ASADOV VELIKI POVRATAK: Arapska liga obnavlja članstvo Siriji nakon 12 godina (FOTO)


IZVOR: Republika - 07.05.2023 | 15:49


Arapska liga je saopštila da su ministri spoljnih poslova zemalja članica ove organizacije Arapske lige usvojili odluku o vraćanju Sirije u njeno članstvo posle 12 godina suspenzije.

Foto: Tanjug/AP, Printscreen
ASADOV VELIKI POVRATAK: Arapska liga obnavlja članstvo Siriji nakon 12 godina (FOTO)

Rojters navodi da je odluka, koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, doneta na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u egipatskoj prestonici Kairu.

Foto: Tanjug/AP

Odluka o vraćanju Sirije u članstvo Arapske lige doneta na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica ove organizacije

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. posle krvavog gušenja protesta protiv Asada u vreme Arapskog proleća, što je potom dovelo do građanskog rata koji i dalje nije u potpunosti okončan.

Foto: Tanjug/AP

Sirijski predsednik Bašar el Asad tokom martovske posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Britanska agencija podseća da su mnoge arapske zemlje tada povukle diplomatske predstavnike iz Damaska, a u poslednje vreme je nekoliko arapskih država, uključujući i ključne poput Saudijske Arabije i Egipta, organizovalo bilateralne posete i sastanke sa Damaskom.

Foto: Tanjug/AP

Građanski rat u Siriji započeo 2011. i još nije u potpunosti okončan

Katar i još neke arapske države i dalje se protive punoj normalizaciji odnosa s Asadom dok se ne nađe političko rešenja za građanski rat u Siriji.

U Arapskoj ligi još uvek nije odlučeno o upućivanju poziva Asadu na samit te organizacije 19. maja u saudijskoj prestonici Rijadu, na kojem bi bilo reči o koracima ka normalizaciji odnosa.