NATO SE ŠIRI NA JAPAN?! Alijansa priprema kancelariju u Tokiju, Kina upozorava da bi to pokrenulo RAT (FOTO)


IZVOR: Republika - 04.05.2023 | 16:08


Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na veliki oprez zbog širenja NATO na istok, nakon što su azijski mediji objavili da Alijansa planira otvaranje kancelarije u Japanu kako bi olakšala konsultacije sa saveznicima u regionu.

Foto: Google maps, Tanjug/AP, Shutterstock
NATO SE ŠIRI NA JAPAN?! Alijansa priprema kancelariju u Tokiju, Kina upozorava da bi to pokrenulo RAT (FOTO)

Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, rekao je da je azijski kontinent otvoren za saradnju i razvoj, ali da ne treba da bude geopolitička ratna arena.

Foto: Tanjug/AP

Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine

- Kontinuirano širenje NATO na istok u azijsko-pacifičkom regionu, mešanje u regionalne poslove, pokušaji da se unište regionalni mir i stabilnost i guranje u blokovsku konfrontaciju, zahtevaju veliki oprez kod zemalja u regionu - poručila je Mao.

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i japanski premijer Fumio Kišida

Nikei Ejža, medijski partner Fajnenšel tajmsa za područje Azije, objavio je da je planirano da NATO 2024. otvori kancelariju u Japanu.

Oana Lungesku, portparolka NATO, rekla je da Alijansa neće iznositi detalje razgovora saveznika.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping

- NATO ima kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovno procenjuju te aranžmane kako bi osigurali da na najbolji način služe potrebama NATO i naših partnera - poručila je Lungesku.

BONUS VIDEO: