NOVE ANALIZE: Ogromni gubici u slučaju Bregzita bez dogovora


IZVOR: Tanjug - 10.02.2018 | 22:34


Britanska ekonomija pretrpeće gubitak od 252 milijarde funti, ukoliko bi premijerka Tereza Mej ispunila pretnju da London izađe iz članstva EU bez dogovora, rezulati su novih analiza.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Prema rezultatima analize u koju je uvid imao list "Indipendent", Bregzit bez dogovora sa EU značio bi pad bruto domaćeg proizvoda za više od četvrtine triliona funti u narednih 15 godina. 

- Manje štetni uslovi izlaska, prema kojim bi Britanija obezbedila sporazum o slobodnoj trgovini sa ostatkom EU, i dalje će u istom periodu rezultirati smanjenjem nacionalne proizvodnje za 131 milijardu funti - ističe se u studiji.

Rezultati ispitivanja govore da će čak i u slučaju potpunog zaokreta britanske Vlade, što znači izlazak sa jedinstvenog tržišta i carinske unije, to odneti 52 milijarde funti od ekonomskog rasta. 

Organizacija "Najbolje za Britaniju" koja vodi kampanju za zaustavljanje Bregzita, navodi da rezultati istraživanja zasnovani na analizama vlasti, u potpunosti ukazuju na "Bregzitovsku crnu rupu u središtu ekonomije". 

- Na žalost, vidimo da ekonomske analize postaju činjenice i to znači da se suočavamo sa velikim udarcem zbog Bregzita. Gubitak više milijardi znači manje novca za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i javne službe. To govori da je najbolje ostati i zadržati postojeći sporazum - kaže predsednik organizacije "Najbolje za Britaniju" Mark Meloh-Braun.