ČOVEK ZBOG KOJEG GORI IZRAEL: Ministar Ben-Gvir preti ostavkom ako premijer Netanjahu popusti pred demonstrantima (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.03.2023 | 12:47


Itamar Ben-Gvir, ministar za nacionalnu bezbednost Izraela, zapretio je premijeru Benjaminu Netanjahuu da će podneti ostavku ako ovaj popusti pred demonstrantima koji zahtevaju da vlada odustane od sporne reforme pravosuđa.

Foto: Tanjug/AP
ČOVEK ZBOG KOJEG GORI IZRAEL: Ministar Ben-Gvir preti ostavkom ako premijer Netanjahu popusti pred demonstrantima (FOTO, VIDEO)

List Harec je preneo da je ultradesničarski ministar predsedniku vlade poručio da će i u slučaju ostavke nastaviti da podržava Netanjahuov kabinet.

Foto: Tanjug/AP

Itamar Ben-Gvir, ministar za nacionalnu bezbednost Izraela

U poruci na Tviteru Ben-Gvir je prethodno ocenio da vlada mora da nastavi sa sudskom reformom i da "ne sme da se preda anarhistima" posle masovnih protesta.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Nove demonstracije su izbile u nedelju uveče nakon Netanjahuove odluke da smeni ministra odbrane Joava Galanta.

Foto: Tanjug/AP

Protivnici reforme kojom bi se ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela

Kako je Republika ranije objavila, rezervni sastav pilota izraelske vojske, koji učestvuju u borbenim misijama i upravljaju helikopterima i transportnim avionima, ove nedelje neće se pojaviti na redovnim sedmičnim trenažnim letovima zbog protivljenja reformi pravosuđa.

Odluka pilota rezervista poklopila se s apelom koji je tokom vikenda Netanjahuu uputio Galant, poručujući mu da zaustavi usvajanje tog zakona. POGLEDAJ GALERIJU

Izraelski mediji su objavili da je Netanjahu odložio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da zamrzava reformu nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi.

Foto: Tanjug/AP

 

Protivnici reforme kojom bi se ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda i ojačala moć Netanjahuove vlade već više od tri meseca organizuju demonstracije, ali je, nakon što je Netanjahu smenio ministra odbrane, situacija postala još napetija.

Foto: Tanjug/AP

Protest ispred izraelskog parlamenta Kneseta

Novi protest je organizovan i ispred nacionalnog parlamenta Kneseta, a sindikati su proglasili štrajk, kojem su se pridružili i advokati zaposleni u državnoj administraciji.