OBJAVLJEN DATUM OTVARANJA REKONSTRUISANE KATEDRALE NOTR DAM U PARIZU


IZVOR: Republika - 07.03.2023 | 08:09


Rekonstrukcija katedrale Notr Dam u Parizu odvija se dovoljno brzo da omogući njeno ponovno otvaranje za posetioce i vernike krajem 2024. godine, manje od šest godina nakon što je požar uništio krov građevine, saopštili su francuski zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP
OBJAVLJEN DATUM OTVARANJA REKONSTRUISANE KATEDRALE NOTR DAM U PARIZU

Toranj katedrale, koji se srušio u požaru, ove godine će postepeno ponovo početi da se pojavljuje kao snažan signal njegovog oživljavanja, rekao je predstavnik vojske zadužen za projekat, general Žan-Luj Žoržlin.

"Povratak tornja na nebo Pariza biće po mom mišljenju simbol da pobeđujemo, u 'bici kod Notr Dama'", rekao je on za Asošiejted pres.

Sama rekonstrukcija počela je prošle godine, nakon više od dve godine rada na tome da spomenik bude dovoljno stabilan i siguran da zanatlije mogu da počnu da ga obnavljaju.

Vlasti su odlučile da obnove spomenik iz 12. veka, remek delo gotičke arhitekture, kakav je bio pre. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

To uključuje ponovno kreiranje tornja visokog 93 metra, koji je u 19. veku dodao arhitekta Ežen-Emanuel Viole-le-Dik.

U međuvremenu, besplatna izložba pod nazivom "Notr-Dam de Pari: U srcu gradilišta" biće otvorena za posetioce u utorak u podzemnom objektu ispred katedrale.  

Na izložbi će biti predstavljeni tekući radovi na lokaciji, kao i neki ostaci iz vatre i umetnička dela iz katedrale.

General Žoržlin je najavio da će katedrala ponovo biti otvorena u decembru 2024, u

Svakog dana u glavnom gradu i širom zemlje, oko 1.000 ljudi radi na obnovi Notr Dama, rekao je Žoržlin.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Filip Jost, generalni direktor vladine agencije koja nadgleda rekonstrukciju, rekao je da će rezultat „biti veran originalnoj arhitekturi“ i zato što se „držimo nestalih oblika katedrale“ i zato što se „držimo materijala i metode gradnje” srednjeg veka.

Požar u katedrali Notr Dam izbio je 15. aprila 2019. godine u kasnim popodnevnim satima ispod krova katedrale, a ugašen je 15 sati kasnije. 

U požaru su izgoreli krov i kula na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori su teško oštećeni.

Već posle manje od 12 sati od početka požara prikupljeno je više od 900 miliona evra donacija za obnovu katedrale iz celog sveta.

BONUS VIDEO