DRAMA IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski borbeni avion pratio američku letelicu: Ne približavajte se ili snosite odgovornost! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 25.02.2023 | 08:12


Dramu su pratili i novinari CNN koji su sve zabeležili.

Foto: Printscreen/CNN
DRAMA IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski borbeni avion pratio američku letelicu: Ne približavajte se ili snosite odgovornost! (VIDEO)

Kad se izviđački avion Američke ratne mornarice (ARM) Boeing P-8 Posejdon, koji je nadletao Južno kinesko more, Paracelskim ostrvima  približio na 45 kilometara, njegovu je posadu kontaktirala Narodnooslobodilačka armija Kine (NAK).

- Američka letelica.. Kineski vazdušni prostor od vas je udaljen 12 nautičkih milja. Ne približavajte se ili snosite punu odgovornost - moglo se čuti u kokpitu Posejdona.

Čuli su to i novinari CNN-a koji su se nalazili u letelici. Bili su na zadatku. Nakon nekoliko minuta, pored američkog se aviona "nacrtao" kineski borbeni avion naoružan raketama vazduh-vazduh.

 

 

Leteo je s Posejdonove leve strane na udaljenosti od oko 150 metara. Kineska letelica bila je toliko blizu da su CNN-ovi novinari mogli videti kako se okreću udesno kako bi ih pogledali. Novinari su mogli videti i crvene zvezde na projektilu koji je nosio.

Poručnica Niki Slaughter, pilotkinja Posejdona, dozvala je kineski borbeni avion.

- Borbena letelice NAK-a, ovde avion Američke ratne mornarice P-8A... vidim vas na svom levom krilu i nameravam nastaviti prema zapadu. Zahtevam da uradite isto, prijem - rekla je poručnica.

Kineski borbeni avion nije odgovorio ništa, pratio ju je narednih 15 minuta te se potom udaljio.

CNN-ovi novinari kažu da je taj susret savršeno dočarao koliko su u ovom trenutku napeti odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Zapovjednik ove misije ARM-a situaciju vidi nešto drugačije.

- Rekao bih da je to samo još jedan petak u Južnom kineskom moru - rekao je zapovednik Mark Hajns.

Južno kinesko je more tokom poslednjih nekoliko godina postalo prilično užareno mesto. Kina, Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan polažu pravo na ostrva koja se u njemu nalaze, pa tako i na Paraselska, koja broje blizu 130 manjih ostrva i hridi koja je od obale Vijetnama udaljena 325 kilometara.

Osim što je bogato ribom, naftom i gasom, Južnim kineskim morem prolazi i trećina svih pomorskih lanaca snabdevanja koji su 2016. godine vredili oko 3,4 milijardi američkih dolara.

Kina tvrdi da je Južno kinesko more njeno i do sada je u njemu sagradila nekoliko veštačkih ostrva na koje je postavila raznorazno oružje i na kojima je izgradila avionske piste. Drugim zemljama koje takođe drže da im pripada barem deo Južnokineskog mora ti se potezi nimalo ne sviđaju, piše Jutarnji list.