PROCURILE POVERLJIVE INFORMACIJE IZ BRITANSKE ARMIJE! Rusi bi za dan pregazili Ostrvo, a sve zbog Ukrajine: MUNICIJE NEMA NI ZA DAN BORBE!


IZVOR: Republika - 03.02.2023 | 11:17


Obelodanjena informacija da je Britanija ostala bez jednog dela oružja zbog pomoći Ukrajini, pokrenula je brojne teme.

Foto: Shutterstock, WikipediaMinistry of Defence
PROCURILE POVERLJIVE INFORMACIJE IZ BRITANSKE ARMIJE! Rusi bi za dan pregazili Ostrvo, a sve zbog Ukrajine: MUNICIJE NEMA NI ZA DAN BORBE!

Britanske zalihe municije nestale bi za dan ukoliko bi se borili protiv Rusije, s obzirom da je najviši bivši general rekao da su višegodišnji rezovi opustošili vojne prodavnice.

Upozorenje generala Ser Ričarda Baronsa dolazi dan nakon što je ministar odbrane Ben Volas rekao da su snage Velike Britanije 'iscrpljene', dodajući da će vojna potrošnja možda morati da raste dve decenije, zbog globalnih pretnji. 

Kako prenosi The Sun, Britanija kupuje municiju iz Južne Azije kako bi podržala Ukrajinu. 

Doktor Džek Votling, u vojnom tink-tenku Rusi, rekao je da je Ukrajina ispaljivala oko 6.000 granata dnevno, ali da se oslanja na uvozni eksploziv za tenkovske i artiljerijske granate. 

- Našim fabrikama municije, koje vodi izvođač odbrane BAE, trebalo bi godinu dana da naprave dnevne granate za Ukrajinu - rekli su izvori. 

Britanija bez zaliha oružja zbog pomoći Ukrajini

U međuvremenu, takođe je obelodanjeno da Britanija nema teške artiljerijske pištolje nakon što je dala Ukrajini sve uslužne predmete samohodne as90. 

General Barons je rekao da je vojsci potrebno još 3 milijarde funti godišnje da bi se ponovo pridružila najvišem nivou NATO-a. 

U svojoj kolumni za The Sun napisao je:

- Ovo je zaista šokantno. Ali to je istina. I moramo to da popravimo.

Velika Britanija troši više na odbranu nego bilo koji saveznik EU i naše hrabre Oružane snage su dugo bile jedna od najuticajnijih britanskih poluga širom sveta. 

Ipak, decenijama su bili izdubljeni smanjenjem potrošnje.

G. Volas je rekao:

- Kako svet postaje sve opasniji, odbrana bi trebalo da dobije sve veću proporciju trošenja.

Svet je nestabilniji i verovatno će tako ostati deceniju ili dve.

Govoreći u Portsmutu, sekretar odbrane upozorio je da je vojska poslednjih decenija 'izdubljena' po raznim vladama. 

Gospodin Volas je takođe odgovorio na hitne pozive bivšeg premijera Borisa Džonsona da pošalje borbene avione u Ukrajinu. 

Foto: Tanjug/AP

 

- Otvoren sam da ispitam sve sisteme, ne samo mlaznjake. Ali te stvari se ne dešavaju uvek preko noći - nastavio je on, te dodao:

- Odjednom moraš da naučiš da upravljaš brzim mlaznjakom, tako da nema čarobnog štapića.

Premijer Riši Sunak i g. Volas žele da pošalju eskadrilu tenkova u zemlju, za koju se pretpostavlja da bi mogla da stigne do kraja narednog meseca.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

MoD je saopštio da povećava zalihe municije na 'nivo koji prethodi invaziji' sa dodatnih 560 miliona funti iz Trezora.

Načelnici generalštab obećali su Kijevu svih 30 radnih AS90 i sada hitno traže pištolje K9 Tanders i Arčer kako bi dopunili svoje deonice, saopšteno je nedavno.  

Osvrnuvši se na ovo, portparol je dodao da je vojska sada usredsređena na ubrzavanje projekta 'Platforma za mobilne požare koji je osmišljen tako da isporuči trajnu zamenu u ovoj deceniji'. 

 Portparol Ministarstva odbrane izjavio je za MailOnline:

- Dodela sredstava u nekoj vrsti AS90 pružiće važno povećanje sposobnosti Ukrajine i pomoći da se ubrza ukrajinski uspeh na bojnom polju. Istovremeno, vojska nastavlja da ispunjava svoju operativnu obavezu AS90 u Estoniji.

BONUS VIDEO: