PETR PAVEL NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Bivši general osvojio 58 odsto glasova u drugom krugu izborne trke


IZVOR: Tanjug, Republika - 28.01.2023 | 19:09


Pavelov protivkandidat Andrej Babiš, bivši šef češke vlade, priznao je poraz na izborima.

Foto: Tanjug/AP
PETR PAVEL NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Bivši general osvojio 58 odsto glasova u drugom krugu izborne trke

Nekadašnji general Petr Pavel pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj bivšeg premijera Andreja Babiša. Pavel je osvojio 58 odsto glasova.

Nezavisni kandidat, bivši general, Petr Pavel pobedio je na predsedničkim izborima u Češkoj. Kako prenosi Rojters, Pavel je svoju kampanju zasnivao na podršci NATO-u i Evropskoj uniji, kao i slanju pomoći Ukrajini.

- Vrednosti poput istine, dostojanstva, poštovanja i poniznosti su pobedile. Ubeđen sam da će ove vrednosti deliti ogromna većina nas, vredi pokušavati napraviti ih delom naših života i vratiti ih u Praški dvorac i našu politiku - naveo je Pavel u pobedničkom govoru.

Pavel se zahvalio glasačima na podršci, ali i svima koji su izašli da glasaju.

Pavelov protivkandidat Andrej Babiš, bivši šef češke vlade, priznao je poraz na izborima.

- Voleo bih da on bude predsednik svih građana Češke Republike, da vidi njihove probleme i da se bori za interese Češke Republike. Voleo bih da se mnogo zahvalim našim glasačima - rekao je Babiš.

Na osnovu rezultata sa 87,5 odsto biračkih mesta, Pavel je, u odnosu na bivšeg premijera Andreja Babiša, u prednosti sa 54,9 odsto glasova.

Češki premijer Petr Fijala čestitao je Pavelu na pobedi, preneo je Rojters.

Prvi krug izbora za naslednika Miloša Zemana održan je 14. i 15. januara – biralo se između osam kandidata, tesnu pobedu tada je odneo Pavel, a dovoljno glasova za drugi krug osvojio je i Babiš.

Istraživanja javnog mnjenja davala su Pavelu prednost u odnosu na Babiša u drugom krugu, pošto se očekivalo da će on verovatno privući više ljudi koji su u prvom krugu glasali za šest kandidata koji su izgubili trku za predsednika.

Pobednik će biti četvrti predsednik Češke, od samostalnosti zemlje 1993. godine, nakon dvostrukog mandata Miloša Zemana.