"JA NE ZAUSTAVLJAM KRVARENJE, JA PROLIVAM KRV"! Žestok odgovor Prigožina nakon što su ga uporedili sa Raspućinom


IZVOR: Republika - 23.01.2023 | 19:27


List Fajnenšel tajms je objavio tokom vikenda da Prigožin ima sve veći uticaj na Kremlj.

Foto: Tanjug/AP
"JA NE ZAUSTAVLJAM KRVARENJE, JA PROLIVAM KRV"! Žestok odgovor Prigožina nakon što su ga uporedili sa Raspućinom

Šef ruske plaćenićke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin odgovorio je na poređenja između sebe i monaha Raspućina koji je lečio sina poslednjeg cara od hemofilije, rekavši u nedelju da njegov posao nije da zaustavlja krvarenje, već da proliva krv neprijateljima Rusije.

List Fajnenšel tajms objavio je tokom vikenda da Prigožin ima sve veći uticaj na Kremlj i uporedio ga sa pravoslavnim monahom Grigorijem Raspućinom, koji je imao značajan uticaj na suprugu poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Foto: Wikipedia/AtomCrusher

Raspućin

 

Prigožin je tek prošlog septembra priznao da je osnovao Vagner grupu, koja je igrala veliku ulogu u pokušajima ruske vojske da zauzme teritoriju u istočnom ukrajinskom regionu Donbas.

Foto: www.profimedia.rs

Raspućin

- Nisam baš upoznat sa istorijom Raspućina, ali koliko znam, važan Raspućinov kvalitet je to što je vračanjima zaustavio krvarenje mladog princa - prenela je Prigožinova pres služba, pozivajući se na članak.

- Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Ja prolivam krv neprijatelja naše domovine. I to ne kletvama (vračanjima), već direktnim kontaktom sa njima - navodi on, prenosi Rojters.

Vagner je bio raspoređen u brojnim afričkim zemljama, uglavnom za borbu protiv pobunjenika. Poslednjih meseci, Prigožin je viđen na mnogim video snimcima kako pokušava da namami zatvorenike iz ruskih zatvora da se pridruže svojim redovima u Ukrajini.

Fajnenšel tajms nije bio prvi koji je uporedio njegovu ulogu sa onom koju je imao monah na ruskom carskom dvoru - ruski novinar je to poređenje napravio prošle godine.

Prigožin je rekao da su poređenja bila "apsolutno jasna" i da svoju ulogu vidi u vraćanju svojeglavih zapadnjaka u red.

- Kada se deca upuštaju u nestašluke, pokušavaju da privuku pažnju svog oca raznim neočekivanim trikovima - napisao je on.

- Sve što Amerikanci treba da urade je da dođu kod tate, zamole za oproštaj i nastave da se ponašaju normalno - dodao je.

Raspućina je 1916. ubila grupa ruskih plemića koji su se plašili njegovog sve većeg uticaja na carsku porodicu.