ISTRAŽUJE SE ODAKLE JE DOŠLA: Ovo su delovi rakete koja je pala na teritoriju Belorusije (FOTO)


IZVOR: Republika - 29.12.2022 | 13:27


Na društvenim mrežama objavljene su fotografije rakete koja je navodno pala na teritoriju Belorusije. Nije moguće nezavisno potvrditi autentičnost fotografija.

Foto: Printscreen YT
ISTRAŽUJE SE ODAKLE JE DOŠLA: Ovo su delovi rakete koja je pala na teritoriju Belorusije (FOTO)

Beloruska agencija Belta prenosi da je u pitanju ukrajinska raketa ispanjena sa sistema S-300, ali vlasti iz Kijeva još uvek nisu komentarisali ove navode i ne postoje zvanična potvrda da je raketa došla iz Ukrajine.

Raketa je pala u regionu Brest.

Beloruska novinarka Hana Liubakova je na Tviteru objavila fotografiju delova rakete i da za sada nema potvrde o žrtvama, prenosi Gardijan.

Ruska agencija TASS takođe piše da se radi o ukrajinskoj raketi.

Belta prenosi da ministarstvo odbrane u Minsku istražuje da li je beloruski protivvazdušni sistem odbrane oborio raketu ili se radi o slučajnosti, kao što se u novembru desilo u Poljskoj.

 

 

Istražuje se odakle je raketa došla.

Kako navodi agencija u izveštaju, između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu zabeležen je pad ukrajinske rakete sistema S-300 na teritoriji Belorusije.

 

 

Kako se navodi, o incidentu je odmah obavešten predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, a prema njegovom nalogu, tim zaposlenih u Istražnom komitetu i Ministarstvu odbrane radi na utvrđivanju uzroka pada rakete.

Na licu mesta rade stručnjaci Istražnog komiteta, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane. Nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti, navodi beloruska agencija.

 

 

Rakete S-300 su iz sovjetske ere i koriste ih i Ukrajina i Rusija.

Da podsetimo, raketa ispaljena sa sistema S-300, koja je u novembru pala u Poljskoj i ubila dvoje ljudi, izazvala je debatu oko toga da li je došla iz Rusije ili Ukrajine.

Na kraju je zaključeno da se radi o nesrećnom slučaju.