DONJECK NA METI NAJINTENZIVNIJEG NAPADA OD 2014! Kijev: U zatvoru u Hersonu otkrivena ćelija za decu


IZVOR: Republika - 15.12.2022 | 08:48


Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec saopštio je da su ukrajinski istražitelji na oslobođenom području Hersona otkrili zatvorsku ćeliju u kojoj su navodno bila zatočena i maltretirana deca, prenosi Rojters.

Foto: Printscreen/Facebook/національна поліція
DONJECK NA METI NAJINTENZIVNIJEG NAPADA OD 2014! Kijev: U zatvoru u Hersonu otkrivena ćelija za decu

Kako je naveo, ćelija se nalazi u jednom od četiri otkrivena zatvora za mučenje u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine koji su prošlog meseca napustile ruske snage.

Foto: Tanjug/AP

Herson, ilustracija

 

Navodi da su istražitelji utvrdili da su deca dobijala vodu svaki drugi dan, kao i da je na njih vršen "psihološki pritisak" i da im je pričano da su ih napustili roditelji, prenose Novosti.

Lubinec je takođe rekao da je oko 12.000 ukrajinske dece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru, a da je 8.600 odvedeno silom.

Rojters navodi da Lubinec nije pružio dokaze za svoje tvrdnje, a da agencija nije mogla da potvrdi istinitost njegovog izveštaja. Rusija je ranije odbacila optužbe da su u dosadašnjim operacijama na meti napada vojske bili civili.

Nikad veće granatiranje Donjecka

Jutarnje granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine postalo je najintenzivnije u poslednjih osam godina, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

- Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Danas tačno u 7:00 izložili su centar Donjecka najintenzivnijem napadu udaru od 2014. godine - napisao je on.

 

 

Između ostalog, pogođena je i kupola Preobraženskog sabora.

Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju.