DA, MI TO RADIMO, ČEMU TOLIKA BUKA?! Putin pijucka šampanjac i priznaje da gađaju CIVILNE METE u Ukrajini! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 09.12.2022 | 13:57


Pijući šampanjac, Vladimir Putin je obećao da će nastaviti da gađa ukrajinsku energetsku mrežu uprkos pozivima da se zaustave sistematski napadi koji su milione ostavili bez struje i grejanja.

Foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph
DA, MI TO RADIMO, ČEMU TOLIKA BUKA?! Putin pijucka šampanjac i priznaje da gađaju CIVILNE METE u Ukrajini! (VIDEO)

Govoreći posle ceremonije dodele nagrada za "Heroje Rusije" u Кremlju u četvrtak, predsednik se obratio grupi vojnika. Priznajući ciljane udare, Putin je okrivio Ukrajinu za pokretanje trenda napada na civilnu infrastrukturu, ukazujući na eksploziju na ključnom mostu između ruskog kopna i anektiranog poluostrva Кrim.

- Da, mi to radimo. Ali ko je to započeo? Mnogo je buke oko naših udara na energetsku infrastrukturu susedne zemlje. To neće ometati naše borbene misije - rekao je Putin o udarima na ukrajinsku mrežu.

Na videu koji je snimio ruski državni TV kanal Zvezda, vidi se kako Putin drži čašu dok govori o sudbinama desetina miliona Ukrajinaca.

On je dalje optužio Кijev da je digao u vazduh dalekovode iz nuklearne elektrane Кursk i da nije snabdevao vodom Donjeck u istočnoj Ukrajini.

U aprilu je Unicef otkrio da je najmanje 35 inženjera za vodu ubijeno ili povređeno u oblastima Donjecka i Luganska od 2014. godine, kada su izbili sukobi između separatista koje podržava Rusija i Ukrajine. Neka sela su od tada bez vode.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putinovo granatiranje kritične infrastrukture širom Ukrajine ostavilo je milione bez vode, grejanja, gasa i svetla kada je zima nastupila. Ruske snage su u četvrtak granatirale celu liniju fronta u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski energetski operater Ukrenergo saopštio je u četvrtak da se još uvek oporavlja od poslednjeg naleta udara ove nedelje i da je u "značajnom deficitu".

"Zapad raspiruje haos"

Putin je rekao danas da je siguran da Zapad namerno raspiruje haos i zaoštrava situaciju u svetu kako bi zadržao svoju globalnu dominaciju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Potencijal zbog mogućih konflikta u svetu raste, a to je direktna posledica pokušaja nekih zapadnih elita da po svaku cenu sačuvaju svoju političku, ekonomsku, finansijsku, vojnu i ideološku dominaciju, rekao je Putin u video obracanju tokom sastanka sa šefovma vojnih resora država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Zajednica nezavisnih država (ZND) - prenosi TAS S.

Putin je takođe optužio Zapad da eksploatiše Ukrajinu i koristi njen narod kao topovsko meso u sukobu protiv Rusije.