PRST U OKO VAŠINGTONU - SLEDI UDAR NA DOLAR?! Si putuje kod saudijskog princa, ostvaruje se noćna mora SAD!


IZVOR: Republika - 05.12.2022 | 14:01


Prestolonaslednik Mohamed bin Salman ugostiće kineskog lidera Si Đipinga u kritičnom trenutku u američko-saudijskim odnosima, navodi Rojters ocenjujući da Rijad na taj način šalje signale da podržava multipolarni svetski poredak ne obazirući se na upozorenja Zapadnih saveznika.

Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr, Tanjug/AP
PRST U OKO VAŠINGTONU - SLEDI UDAR NA DOLAR?! Si putuje kod saudijskog princa, ostvaruje se noćna mora SAD!

Kako se navodi, očekuje se da će na samitu kineska delegacija potpisati desetine sporazuma sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama koji se odnose na energetiku, bezbednost i investicije.

Foto: www.profimedia.rs

 

Prema navodima britanske agencije, Bin Salmanova incijativa pokazuje i njegovu rešenost da preuzme lidersku poziciju u arapskom svetu.

- U skladu sa svojim strateškim proračunima, Rijad mora da se prilagodi Pekingu, budući da mu je sada nezaobilazan ekonomski partner - izjavio je Ajham Kamel, šef za Bliski istok i severnu Afriku u konsultantskoj kući "Juroejža grup", ali i dodao da će saudijsko okretanje ka Kini sigurno dovesti do još lošijih odnosa sa SAD.

Saudijska Arabija je inače najveći kineski snabdevač naftom, a više puta je spominjano da postoji mogućnost da Kina naftu plaća u juanima umesto američkim dolarima.

Foto: Tanjug/AP

 

Saudijski analitičar Abdulaziz Sager, iz Zalivskog istraživačkog centra u Rijadu, izjavio je za saudijsku televiziju "Ašark njuz" da arapske države žele da kažu Zapadnim saveznicima da imaju alternative i da su njihovi odnosi prvenstveno zasnovani na ekonomskim interesima.

Podsetimo, odnosi između Vašingtona i Rijada naglo su zahladneli kada je princ Muhamed Bin Salman odbio da se povinuje diktatu američkog predsednika Džo Bajdena kada je u okviru OPEK+ odbio da poveća proizvodnju nafte.