VELIKI SKANDAL! Monasi razrešeni dužnosti, koristili KRISTAL MET!


IZVOR: Republika - 30.11.2022 | 07:58


Budistički hram u centralnom Tajlandu ostao je bez monaha nakon što su svi pali na testu za drogu. Svi monasi su oslobođeni dužnosti zbog upotrebe metamfetamina, leka poznatog kao kristalni met.

Foto: pixabay.com
VELIKI SKANDAL! Monasi razrešeni dužnosti, koristili KRISTAL MET!

Četiri monaha, uključujući jednog opata, u hramu u okrugu Bung Sam Phan u provinciji Phetchabun bili su pozitivni na metamfetamin, rekao je okružni zvaničnik Boonlert Thintapthai za AFP. Monasi su poslati u zdravstvenu kliniku na lečenje od narkomanije, rekao je zvaničnik.

- U hramu sada nema monaha i seljani su zabrinuti. Još monaha će biti poslato u hram kako bi seljani mogli da obavljaju svoje verske dužnosti - rekao je on.

Problem met u Tajlandu

Prema Uredu Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Šan, piše CBS. Jaba, pilula koja sadrži kofein i metamfetamin, prodaje se na ulici. Cena jedne tablete je manja od 20 bahta, što je oko 50 centi.

- Met, a posebno Jaba, se lako mogu naći u svakom uglu Tajlanda. Ponuda je svuda porasla, a trenutno je pilula jeftinija od piva - rekao je za Thai Inkuirer Džeremi Daglas iz UNODC-a.

Vlasti širom jugoistočne Azije i ostatka sveta zabeležile su rekordne zaplene metamfetamina poslednjih meseci. Prošlog meseca, Hong Kong je navodno imao najveću zaplenu metamfetamina u istoriji. Pronađeno je 1,8 tona tečnog metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.