NE DAMO PUTINU DA NAM UKRADE BOŽIĆ! Kličko najavio kako će se praznici proslaviti u Kijevu!


IZVOR: Republika - 29.11.2022 | 08:40


Kijev planira da postavi novogodišnje jelke, bez lampica, po celom oštećenom gradu i tako iskaže prkos ruskim napadima na infrastrukturu zbog kojih delovi grada ostaju bez struje, rekli su službenici.

Foto: Tanjug/AP
NE DAMO PUTINU DA NAM UKRADE BOŽIĆ! Kličko najavio kako će se praznici proslaviti u Kijevu!

- Niko neće otkazati Novu godinu i Božić, u gradu bi trebalo da bude prisutna atmosfera dočeka - izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za novinsku agenciju RBC-Ukrajina.

- Ne možemo dopustiti Putinu da nam ukrade Božić - poručio je Kličko.

Sergej Kovalenko, glavni izvršni direktor firme YASNO, koja snabdeva Kijev električnom energijom, objavio je na Fejsbuku da će zbog uštede električne energije jelke biti bez iluminacija i venaca.

Foto: Tanjug/AP

Vitalij Kličko

- Biće to energetski najodgovornije novogodišnje i božićne jelke, ali svejedno za sve nas - napisao je Kovalenko.

Kličko je rekao da neće biti masovnih okupljanja ni koncerata - uobičajenih na dočeku Nove godine. Gradske firme sponzorisaće jelke u celom Kijevu, uključujući i na Sofijskom trgu u starom delu grada, prenosi Hina.

Prekidi snabdevanja strujom i grejanjem zbog ruskih napada

- Posebno će biti postavljene novogodišnje jelke koje će podsećati našu decu na novogodišnje raspoloženje - rekao je gradonačelnik.

Rusija gađa raketama ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka oktobra, a komunalne službe bore se da uspostave snabdevanje električnom energijom u glavnom gradu.

U gradu, koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika, po zimskoj hladnoći traje borba s prekidima u snabdevanju električnom energijom i centralnim grejanjem.