PRINC OD VELSA JE U BARENCOVOM MORU, MORALI BISMO NEŠTO DA URADIMO! Šok reči Putinovog vojnog eksperta, stručnjak traži rat sa NATO! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 25.11.2022 | 15:08


Vojni ekspert koji se pojavio na ruskoj državnoj televiziji sugerisao je da bi zemlja mogla da udari brod članice NATO-a, dok se na panelu razmatrao tekući sukob.

Foto: Tanjug/AP/youtube.com
PRINC OD VELSA JE U BARENCOVOM MORU, MORALI BISMO NEŠTO DA URADIMO! Šok reči Putinovog vojnog eksperta, stručnjak traži rat sa NATO! (VIDEO)

Odlomak iz emisije počeo je da kruži društvenim mrežama nakon što ga je Džulija Dejvis iz Dejli bista objavila na Tviteru.

Vojni ekspert Aleksandar Šarkovski pozvao je Rusiju da preduzme mere protiv Velike Britanije zbog njene podrške Ukrajini, prenosi Njuzvik.

 

 

On je otišao toliko daleko da sugeriše da Rusija treba da napadne brod u blizini svoje severne granice. Šarkovski je dao ove komentare kao odgovor na komentare političkog analitičara Viktora Oleviča.

Olevič je rekao da Rusija nije napravila značajan napredak u poslednjih nekoliko meseci. On je upozorio da Ukrajina nastavlja da dobija podršku Zapada i da sukob ima potencijal da postane dugotrajniji rat.

- Mi jasno vidimo poziciju Britanije, vidimo njena prljava dela. To je očigledno. Moramo da preduzmemo određene mere protiv Britanije - rekao je on.

Na pitanje koje mere, on je odgovorio: "Brod Princ od Velsa je blizu naših severnih granica u Barencovom moru. Trebalo bi da uradimo nešto po tom pitanju.“

Neki od gostiju ruskog panela su se nasmejali na ovu sugestiju, a Olevič se brzo ubacio da bi to bilo loše za Rusiju - započinjanje sukoba sa zemljom NATO-a.

- Izvinite, predlažete da započnemo direktan sukob sa nekom NATO zemljom? - zapitao je on.

- Napad na vojni objekat zemlje NATO-a, uz upotrebu ruskih vojnih snaga, automatski će dovesti do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a. To nije ono što sam ja predložio, to ne bi pomoglo Rusiji, dodaje.

Televizijski voditelj Andrej Norkin je primetio da je Rusija, uprkos nedavnim povlačenjima, napredovala u sukobu sa Ukrajinom nakon promene strategije.

- Pre mesec dana primenili smo novi pristup u našoj specijalnoj vojnoj operaciji. Sada imamo određeni rezultat da već govore o evakuaciji stanovništva - istakao je on.

- Samo mesec dana radimo drugačije i već imamo rezultat, to je već nešto. Sada više ne možemo da kažemo da smo za devet meseci sve izgubili, morali da vratimo teritorije koje su prvobitno bile oslobođene - primetio je.

Uprkos optimizmu domaćina, ruski predsednik Vladimir Putin se suočio sa sve većim političkim pritiskom da okonča invaziju na Ukrajinu koja je u toku.

Teritorijalni zvaničnici iz Republike Karelije, severozapadnog regiona Rusije koji se graniči sa Finskom, pozivaju na prekid mobilizacije zbog negativnih efekata na rusko društvo.

Poslali su pismo u kojem pozivaju ruskog predsednika da izda dekret kojim bi se zabranilo vojsci da ostane u Ukrajini.

Pismo je na Telegramu 22. novembra objavila Emilija Salbunova, koja je bila član zakonodavne skupštine Karelije.

Njuzvik je kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za komentar.

Putin šalje ubice dronova na NATO? 

Kao što je Republika već pisala, ruska armija u bliskoj budućnosti biće bogatija za pakleni raketni lanser koji će istovremeno moći da ispaljuje dve od tri najbolje rakete koje poseduje Ruska Federacija.

Pozivajući se na izjave izvora bliskog ruskom Ministarstvu odbrane, državna agencija Tass navodi se da je već razvijen napredni sistem za lansiranje raketa koji će istovremeno moći da ispaljuje hipersonične rakete "Cirkon" i superonične rakete "P-800 Oniks".

Prema navodima ruske medijske kuće koje prenosi "EurAsian Times", rakete Oniks do sada su obično bile raspoređene na raketnom nosaču "Bastion P", a u paru sa "Cirkonom" predstavljale bi nerešivu enigmu za protivvazušnu odbrane i naprednih armija, poput američke.

Šta se zna o Oniksu?

Kako se objašnjava u članku, rakete Oniks, koje se često označavaju kao "super oružje" i spadaju u grupu strateškog naoružanja Ruske Federacije, poznate su po tome što prate unapred određene putanje u letu i imaju sposobnost da zaobiđe neprijateljsku PVO

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Cirkon

 

Jedna od najzanimljivih karakteristika raketa Oniks svakako je sistem navođenja, pošto raketa može da radi sa drugim projektilima, raspoređuje i klasifikuje mete na osnovu njihovog značaja, a zatim bira odgovarajuću šemu napada.

Šta je tačno Cirkon?

Zvanično poznat kao 3M22 Cirkon, novo naoružanje je protivbrodska hipersonična raketa koja se lansira sa mora. Cirkon je prvi put probno lansiran u januaru 2020. godine, kada je jedan ispaljen sa ratnog broda u severnom Barencovom moru i uspešno pogodio metu na poligonima za obuku na obali udaljenoj nekih 500 kilometara, piše RT.

Šta sve može ova raketa?

Cirkon može da putuje hipersoničnim brzinama koje dostižu najmanje 9 maha – nešto više od 11.000 km/h – dok zadržava sposobnost manevrisanja. Takva brzina čini projektil praktično nemogućim za presretanje – i, verovatno, čak i otkrivanje – bilo kojom postojećom protivvazdušnom odbranom, koja je dizajnirana da se bori sa mnogo sporijim raketama.

Zamišljen kao protivbrodska krstareća raketa, Cirkon je navodno prilično svestran i sposoban je da pogodi i pomorske i kopnene ciljeve.

Koji je operativni domet Cirkona?

Foto: prinscreen

Cirkon

 

Operativni domet nove rakete Moskva nikada nije eksplicitno saopštila. U februaru je Igor Krohmal, komandant Admirala Gorškova, naveo da je maksimalna udaljenost koju može da pređe 1.500 km (932 milje).

NATO nosači aviona u vodama Mediterana

Kao rezultat ukrajinskog rata, Mediteran je postao veliki vojni basen, sa svim neophodnim posledicama takve transformacije.

Najmanje tri nosača aviona iz različitih zemalja članica NATO-a trenutno plove Mediteranom, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se još najmanje dve plutajuće ratne monstruoznosti, uključujući i najnoviji supernosač američke mornarice USS Džerald R. Ford.

Kako piše poznati vojni portal The War Zone, a prenosi Slobodna Dalmacija, NATO toliku koncentraciju plutajućih čudovišta oko toplog Sredozemnog mora opravdava time što „koordinira različite aktivnosti velikog broja velikih pomorskih sredstava“ i „kao priliku da se vežba za budućnost“. sukobi na visokom nivou“.

 A iz ove formulacije jasno je da se priča ne završava sa pet nosača aviona širom Evrope, jer svaki od njih dodatno upotpunjuje brojna prateća flota pomoćnih ratnih plovila.