SOBA ZA MUČENJE, LEŠEVI SA SMRSKANIM LOBANJAMA: Jeziva otkrića nakon ruskog povlačenja iz Hersona


IZVOR: Republika - 24.11.2022 | 14:11


Ukrajinski vojnici otkrili su pre nekoliko dana novo mučilište nakon što su Nikolajev i Herson oslobođeni od ruskih trupa.

Foto: Tanjug/AP
SOBA ZA MUČENJE, LEŠEVI SA SMRSKANIM LOBANJAMA: Jeziva otkrića nakon ruskog povlačenja iz Hersona

To je najnoviji dokaz koji, kako prenose zapadni mediji, sugeriše da su ruski vojnici odgovorni za ratne zločine tokom brutalne invazije na Ukrajinu.

Improvizovani ruski zatvor koji je korišćen za mučenje i ispitivanje ukrajinskih disidenata snimljen je u Hersonu kako gori nakon što su to područje oslobodile trupe predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi Dejli mejl.

 

 

Istražitelji su takođe otkrili tri skeleta sa slomljenim lobanjama u podrumu u gradu Berislavu u Hersonu.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da su to tela trojice civila koji su živeli u oblasti Herson i umrli su tokom ruske okupacije.

 

 

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba upozorio je da, dok mnogi slave kako su Putinove snage vraćene iz regiona, rat nije završen i da će ukrajinske trupe verovatno otkriti još užasa.

- Mi dobijamo bitke na terenu, ali rat se nastavlja. Svaki put kada oslobodimo deo naše teritorije od ruske vojske, nalazimo sobe za mučenje i masovne grobnice sa civilima koje je mučila i ubijala ruska vojska - rekao je on.

- Nije lako razgovarati sa ljudima. Ali ja sam rekao da se svaki rat završava diplomatijom i Rusija mora da pristupi razgovorima - dodao je.

Podrumi u kojima su živeli ruski vojnici na nekadašnjem položaju u selu Blahodatne pokazali su kako je Putinova vojska ostavila za sobom pribor, pa čak i opremu dok su bežali iz regiona.

Oružane snage Ukrajine su pre nekoliko dana ponovo zauzele Blahodatne, usred ruskog napada na Ukrajinu u oblasti Herson.

Šef ukrajinske nacionalne policije Ihor Klimenko objavio je u subotu na Fejsbuku da je oko 200 policajaca na poslu u gradu, postavljajući kontrolne punktove i dokumentujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Istraga koje su sprovele SAD pokazuju da je ruski rat u Ukrajini možda već ubio ili ranio desetine hiljada civila i stotine hiljada vojnika.

Satelitski snimci iz Marijupolja, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti Ukrajine na istoku zemlje, pokazali su da je veći broj dodatnih grobnica dodat na gradsko groblje između 24. marta i 14. oktobra.

 

 

Gradsko veće Marijupolja saopštilo je da se sada tu nalazi 21. masovna grobnica na gradskom groblju pošto su objavili snimke tog područja.