NEMCI U STRAHU OD RESTRIKCIJA OPUSTOŠILI PRODAVNICE: Kupuju generatore, vreme čekanja do godinu dana


IZVOR: Republika - 22.11.2022 | 14:39


Da bi se obezbedile u slučaju nestanka struje, mnoge kompanije okreću se generatorima za hitne slučajeve.

Foto: Shutterstock
NEMCI U STRAHU OD RESTRIKCIJA OPUSTOŠILI PRODAVNICE: Kupuju generatore, vreme čekanja do godinu dana

Upozorenja na restrikcije u Nemačkoj izazvala su veliko negodovanje građanja, a strah da bi tokom zime mogli doživeti da često nemaju struje doveo je do poptunog pustošenja u radnjama koje se bave prodajom generatora za struju.

Firme koje su u ovom poslu, doživele su pravi procvat, sa prvim informacijama o mogućim čestim nestancima struje. 

 - U prvoj polovini 2022. godine, rasprodali smo sve generatore za 2023. godinu. Vreme čekanja na agregate je trenutno šest do 12 meseci - naveli su iz kompanije "Rols-rojs pauer sistems" u Fridrihšafenu.

Kako oni navode, generatori su razgrabljeni i pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Potražnja za generatorima počela je, prema rečima portparola kompanije, još pre početka specijalne ruske vojne operacije u februaru.

- Promet se povećava u skoro svim sektorima: srednja preduzeća kao i velike korporacije žele da obezbede protok podataka - objasnio je portparol, piše RT Balkan.

ROLS-ROJS PROCVETAO

"Rols-rojs pauer sistems" ostvario je prošle godine prodaju u vrednosti od oko 2,75 milijardi funti. Trećina te sume zarađena je u oblasti proizvodnje električne energije, koja takođe uključuje generatore za hitne slučajeve. Udeo nastavlja da raste. Proizvođač motora nije otkrio koliko je generatora za hitne slučajeve već prodato ove godine.

Kao poslovna jedinica, "Rols-rojs pauer sistems" prodaje motore velike brzine i pogonske sisteme za proizvodnju energije za brodove, kao i teška kopnena, železnička i vojna vozila, piše RT Balkan.

NERVOZA GRAĐANA

Šef Federalnog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) Ralf Tisler je u intervjuu za "Velt am zontag" nedavno upozorio na mogućnost nestanaka struje ove zime.

"Rizik od nestanka struje se povećava od januara, pa pretpostavljamo da će od tada doći do prekida napajanja na određeni vremenski period", upozorio je.

Tislerove izjave izazvale su nervozu pa su zvaničnici i elektrodistribucija pokušali da umire strahovanja javnosti. Portparolka BBK poručila je da je nestanak struje velikih razmera "malo verovatan".

- Sistem za snabdevanje električnom energijom je projektovan sa višestrukim osiguranjima i ima brojne sigurnosne mehanizme za stabilizaciju električne mreže u slučaju prekida - dodala je ona.

Mnoge bolnice, data centri i aerodromi očigledno ne žele da se oslone na ovo, piše "Špigl" i dodaje da se obezbeđuju od mogućih nestanka struje pomoću dizel generatora, piše RT Balkan.

BONUS VIDEO: