HIMARS ĆE IZ HERSONA MOĆI DA GAĐA KRIM! Američki general otkrio kada može da počne ODLUĆUJUĆA FAZA RATA


IZVOR: Republika - 13.11.2022 | 10:34


HIMARS će uskoro delovati iz Hersona.

Foto: Tanjug/AP/profimedia
HIMARS ĆE IZ HERSONA MOĆI DA GAĐA KRIM! Američki general otkrio kada može da počne ODLUĆUJUĆA FAZA RATA

Penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je da veruje da je oslobađanje Hersona otvorilo put ukrajinskim oružanim snagama da sprovedu kontraofanzivu i ponovo zauzmu druge okupirane gradove na jugu Ukrajine i Krim.

 

 

-HIMARS će uskoro delovati iz Hersona. Prilazi Krimu su u dometu. Ovo će degradirati rusku odbranu, dok "levo krilo" kontraofanzive do januara zauzima Marijupolj i Melitopolj. Tada počinje odlučujuća faza...oslobođenje Krima - napisao je on, prenosi Ukrinform.

Foto: Youtube printscreen

HIMARS

 

On je u svoj post takođe uključio dijagram dometa različitih tipova raketa.

 

 

- Približni domet za GMLRS lansiran sa HIMARS-a na Herson je plavi krug. Pretpostavljam da će ovo uskoro početi i da će degradirati rusku odbranu severno od Krima, rekao je on.

Prema Hodžisu, ovo takođe jasno pokazuje zašto bi ATACMS (taktičke balističke rakete) odmah imao pozitivan efekat u odnosu na ruske baze na Krimu.

Šta je HIMARS?

M142 HIMARS je visoko mobilni operativno-taktički raketni i artiljerijski sistem.

HIMARS su se pokazali efikasnim u napadu na ruske ciljeve. Korišćeni su i tokom uspešne ofanzive na Harkov. Reč je o raketnim sistemima koji su izuzetno precizni i kojima Ukrajinci napadaju posebno važne ruske ciljeve, poput komandnih mesta ili skladišta municije. 

Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS.

Osnovna municija za M142 su rakete MLRS dometa do 70 km. Pored toga, sistem može biti opremljen lanserom za jedan ATACMS i može se koristiti i kao lanser za rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM.

Posada je tročlana, a zahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.