DA LI JE PUTIN POSTAVIO ZAMKU UKRAJINI U HERSONU? Kijev strahuje da je ruska najava o povlačenju zapravo iscenirana


IZVOR: Republika - 10.11.2022 | 10:42


Šta može da stoji iza najave ruskog povlačenja iz Hersona?

Foto: Tanjug/AP
DA LI JE PUTIN POSTAVIO ZAMKU UKRAJINI U HERSONU? Kijev strahuje da je ruska najava o povlačenju zapravo iscenirana

Ukrajina ne vidi znake da Rusija napušta Herson bez borbe, rekao je viši savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, usred strahova u Kijevu da je najava Moskve o povlačenju zapravo pažljivo postavljena zamka.

Mihail Podoljak, jedan od savetnika Zelenskog, rekao je sinoć da ruske trupe ostaju u gradu i da Kijev veruje da su pojačanja na putu.

-Dela govore više od reči, napisao je na Tviteru.

-Ukrajina će osloboditi teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava, dodao je on, a prenosi Dejli mejl.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska, ilustraciija

 

Aleksij Arestovič, još jedan viši savetnik i bivši šef vojne obaveštajne službe, bio je malo optimističniji, ali ipak oprezniji – rekavši da ruske snage zaista napuštaju region "ali ne onoliko koliko bi se dešavalo da se radi o potpunom povlačenju ili pregrupisavanju."

Ruske snage uništavaju mostove dok beže i miniraju puteve, kaže Arestovič.

-Za sada ne znamo njihove namere – da li će se upustiti u borbu sa nama i da li će pokušati da zadrže grad Herson? Kreću se veoma sporo, dodaje.

Pre samo dva dana, ukrajinski generali su rekli da se ruski vojnici obučeni u civilnu odeću nalaze u kućama u Hersonu i da "jačaju svoje pozicije za vođenje uličnih borbi".

Očekuje se da će kijevske trupe oprezno ući u oblast za koju je Rusija saopštila da je juče evakuisala u televizijskom nastupu generala Sergeja Surovikina - Putinovog vrhovnog komandanta u Ukrajini - i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Rat u Ukrajini, ilustraciija

 

I Njuzvik piše da neverica vlada kod ukrajinskih zvaničnika.

Surovikin, koji je u oktobru postao novi komandant ruskih snaga u Ukrajini, rekao je da će se njegovi vojnici vratiti na reku Dnjepar.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Rat u Ukrajini, ilustraciija

 

-Svrsishodno je organizovati odbranu duž linije barijere reke Dnjepar, duž njene leve obale, rekao je Surovikin, prenose RIA Novosti.

-Odluka da se ide na odbranu leve obale Dnjepra nije došla lako, ali ćemo istovremeno sačuvati živote naših vojnika i borbenu sposobnost grupe trupa, rekao je on.

 

 

Galina Lugovaja, načelnica gradske vojne administracije u Hersonu, izrazila je oklevanje hersonskom mediju Most u vezi sa Surovikinovim izjavama.

-Oni neće predati Herson bez borbe, rekao je Lugovaja, koja je priznala ruske probleme sa gorivom u regionu.

-Ovo je zamka da se naša vojska dovede u zabludu. Nije sve tako glatko kako to neprijatelji predstavljaju, istakla je.