PREDSEDNIK SAD POTVRDIO DA SE PLAŠI ISHODA IZBORA ZA KONGRES! Bajden: Republikanci će me smeniti ako pobede!


IZVOR: Republika - 07.11.2022 | 06:15


Kaže da ima informacije da Republikanska partija sprema pokretanje impičmenta.

Foto: Tanjug/AP
PREDSEDNIK SAD POTVRDIO DA SE PLAŠI ISHODA IZBORA ZA KONGRES! Bajden: Republikanci će me smeniti ako pobede!

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će republikanci pokrenuti postupak njegovog opoziva ako preuzmu većinu u Predstavničkom domu i Senatu na izborima za Kongres, koji će sutra biti održani širom Amerike.

Demokratski šef Bele kuće je u obraćanju pristalicama svoje stranke u San Dijegu rekao da ima informacije da Republikanska partija sprema pokretanje impičmenta ako ponovo osvoji većinu u oba doma Kongresa.

- Ne znam koji će razlog navesti za postupak opoziva. Ne šalim se. Nedavno su rekli da treba da prestanu da pričaju o impičmentu dok ne pobede na izborima - naveo je Bajden.

Mogućnost pokretanja postupka opoziva Bajdena, za koju je u Predstavničkom domu potrebna prosta većina, a u Senatu dvotrećinska, pominjali su i američki mediji, ali i sami republikanski kongresmeni.

- Pojedini uticajni republikanci agresivno idu ka impičmentu, zahtevajući da Bajdenova administracija bude kažnjena, ali i osvetu demokratama zbog dva postupka za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa - objavio je Njujork tajms.

I među republikanskim glasačima preovladava raspoloženje da se pokrene postupak opoziva Bajdena. Atlantik piše, pozivajući se na ankete Univerziteta Masačusets u Amherstu, da se čak 68 odsto birača Trampove stranke zalaže za Bajdenov impičment. Većina republikanaca smatra i da Bajden nije legalno izabran predsednik, zbog spora oko rezultata na predsedničkim izborima 2020, pošto veruju da je Tramp pobedio na njima.