ĐINPING NA KONGRESU KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Uspeh dugujemo marksizmu!


IZVOR: Republika - 17.10.2022 | 20:04


Predsednik Kine Si Đinping je na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (CPC) rekao da je marksizam osnovna ideologija na kojoj su utemeljene partija i Kina.

Foto: Tanjug/AP
ĐINPING NA KONGRESU KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Uspeh dugujemo marksizmu!

- Naše iskustvo nas je naučilo da, na fundamentalnom nivou, dugujemo uspeh naše Partije i socijalizma sa kineskim karakteristikama činjenici da marksizam funkcioniše, posebno kada je prilagođen kineskom kontekstu i potrebama našeg vremena - rekao je Si Đinping u izveštaju na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK).

Lider Kine je rekao da napredak ove zemlje i Komunističke partije počiva na marksizmu.

- Marksizam je osnovna ideologija vodilja na kojoj su utemeljene i napreduju naša partija i naša zemlja - rekao je on.

Od 18. nacionalnog kongresa CPC, iz potpuno nove perspektive i uz inovacije, Komunistička partija Kine je produbila svoje razumevanje zakona koji se tiču upravljanja partijom, razvoja socijalizma i evolucije ljudskog društva, precizirao je prvi čovek Kine.

Foto: Tanjug/AP

Đinping na otvaranju Kongresa CPC

Đinping je naveo kako su postignute velike teorijske inovacije, koje su sadržane u vodećoj filozofiji stranke - Misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru.

- Glavni elementi ove teorije sažeti su u 10 afirmacija, 14 obaveza i 13 oblasti dostignuća koje su artikulisane na 19. nacionalnom kongresu CPC i na Šestoj plenarnoj sednici 19. Centralnog komiteta partije, a svega toga moramo da se pridržavamo dugoročno i da nastavimo da razvijamo - rekao je on. 

Đinping je objasnio da se marksizam mora integrisati sa specifičnom realnošću Kine.

- Partija mora da bazira sve što radi na stvarnim uslovima i da se fokusira na rešavanje stvarnih problema koji nastaju u reformama, otvaranju i socijalističkoj modernizaciji u novoj eri, kao i da nastavi da odgovara na pitanja koja postavljaju Kina, svet, ljudi i vreme; pri tome, Partija treba da pronađe prave odgovore koji odgovaraju stvarnosti Kine i današnjim potrebama, da donese zaključke koji su kompatibilni sa objektivnim zakonima i razvije nove teorije koje idu u korak sa vremenom, kako bi obezbedile bolje uputstvo za kinesku praksu - navodi se u izveštaju koji je podneo Si.

Samo hvatanjem korena na bogatom istorijskom i kulturnom tlu zemlje i nacije može ovde da cveta istina marksizma, pisalo je u izveštaju, kao i to da kineski narod mora da se pouzda u svoju istoriju i kulturu, da učini da prošlost služi sadašnjosti i da razvija novo od starog.

Foto: Tanjug/AP

20. Nacionalni kongres CPC

DUBOKI KORENI

Partija treba da nastavi da daje marksističku teoriju karakterističnim kineskim karakteristikama i da konsoliduje istorijsku osnovu i javnu podršku za prilagođavanje marksizma kineskom kontekstu i potrebama vremena.

U izveštaju se navodi da će se time osigurati da marksizam pusti duboke korene u Kini.

- Da bi nastavila da unapređuje teorijske inovacije na osnovu praktičnog iskustva, Partija mora, pre svega, da dobro vlada pogledom na svet i metodologijom Misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru i da se pridržava i dobro iskoristi svoje stavove, gledišta i metode - rekao je Si i dodao:

- Moramo staviti ljude na prvo mesto, održati samopouzdanje i stati na svoje noge, podržavati fundamentalne principe i otvarati nove terene, usvojiti pristup orijentisan na probleme, primeniti sistemsko razmišljanje i održati globalnu viziju.

BONUS VIDEO: