Bajden ne planira da se sastane sa saudijskim prestolonaslednikom na samitu G20


IZVOR: Republika - 16.10.2022 | 19:04


Bela kuća je optužila OPEK+ da je "stao na stranu Rusije".

Foto: Tanjug/AP
Bajden ne planira da se sastane sa saudijskim prestolonaslednikom na samitu G20

Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), "ne planira" da se sastane sa Mohamedom bin Salmanom, prestolonaslednikom Saudijske Arabije na samitu G20 planiranom za novembar u Indoneziji.

Ovo je za CNN izjavio Džejk Saliven, američki nacionalni savetnik za bezbednost, dok se već turbulentni odnosi zvaničnog Vašingtona i Rijada dodatno komplikuju podrškom Saudijske Arabije za smanjenje proizvodnje nafte.

Planirana smanjenja su razljutila Vašington, a Bajden je u utorak, 11. oktobra već upozorio na "posledice", ne govoreći o čemu je konkretno reč.

Potez koji je prošle sedmice povukao OPEK+, organizacija sastavljena od OPEK-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte sa Rijadom na čelu) i dodatnih 10 izvoznika predvođenih Rusijom, bi smanjio globalnu proizvodnju za dva miliona barela nafte dnevno, počevši sa novembrom.

Ovo bi moglo prouzrokovati dodatni rast cena, usred energetske krize zbog rata u Ukrajini, dok se glasači u SAD, pod pritiskom inflacije, pripremaju da glasaju na "midterm" izborima, prenosi RSE.

Bela kuća je optužila OPEK+ da je "stao na stranu Rusije", te da bi rezovi u proizvodnji podigli prihode Moskve i naškodili sankcijama koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Saudijski zvaničnici su branili ovaj potez, tvrdeći da im je motivacija striktno ekonomska, a ne politička.

Njujork tajms je prethodno pisao da je najava smanjenja proizvodnje u Vašingtonu viđena kao zabijanje noža u leđa Bajdenu koji je pre samo tri meseca odustao od svog obećanja da će od Saudijske Arabije napraviti "pariju" zbog ubistva novinara Džamala Kašogija i otputovao u tu zemlju da pokuša da poboljša odnose sa Bin Salmanom.