PUTINOV "BELI LABUD" NA GRANICI SA FINSKOM! Ruski manevar sa strateškim bombarderima unosi strah: SLEDI APOKALIPSA ZA UKRAJINU?! (FOTO, VIDEO)


IZVOR: N.Z. - 14.10.2022 | 12:28


Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se strateški bombarderi premeste u vazduhoplovnu bazu Olenja na samoj granici sa Finskom, koja bi trebalo da postane članica NATO, piše Dejli mejl.

Foto: printscreen
PUTINOV "BELI LABUD" NA GRANICI SA FINSKOM! Ruski manevar sa strateškim bombarderima unosi strah: SLEDI APOKALIPSA ZA UKRAJINU?! (FOTO, VIDEO)

Kako navodi britanski tabloid na osnovu satelitskih snimaka američkog operatera Planet, u vazduhoplovnoj bazi Olenja nalazi se sedam supersoničnih strateških bombardera TU-160 poznatijih pod nadikmom "Beli labud", koji može da nosi rakete sa konvencijalnim ali i nukelarnim bojevim glavama.

U ruskoj vazduhoplovnoj luci primećena su i četiri strateška bombardera TU-95 poznatija pod nadimku "Medved", kao i krstateće rakete Kh-100 i rakete Kindžal.

 

Sprema se osveta?

Ono što posebno izaziva zabrinut u krugovima koji donose odluke na Zapadu je i činjenica da je pista u bazi Olenja do 12. avgusta bila prazna, a satelistski snimci sada pokazuju da ima ukupno 11 aviona razorne moći, za koje se da bi Kremlj mogao da ih iskoristi za razorne napade na Ukrajinu.

Foto: printscreen

Strateški bombarder TU-160

Posebnu uznemirenost za Zapadne vojne i političke stratege predstavlja i činjenica da se operacija premeštanja paklenih aviona pogodila sa vestima o ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast na teritoriji Ruske federacije koju je sprovela Vojska Ukrajine, kada je pogođeno skladište municije.

Putinov manevar sa avionima sudnjeg dana, rezonuju u odgovornim krugovima na Zapadu, mogao bi da znači da će uslediti surova odmazda, po obimu i intezitetu veća i od one koja je usledila nakon što je Rusija pod komandom generala Sergeja Surovikina žestoko bombardovala gradove širom Ukrajine uključujući i Kijev u znak odmazde zbog sabotaže na Kerčkom mostu na Krimu.

Foto: printscreen

Putin prebacio strateške bombardere u bazu Olenja na granici sa Finskom

Inače, prema navodima Dejli Mejla "Beli labud" bio je "trkački konj" ruskih strateških snaga još od sovjetskih vremena.

Foto: printscreen

Strateški bombarder TU-95

 

To je najveći, najbrži i najteži supersonični avion koji može da nosi raketu "Bodež" - Kh-47M2 Kindžal, koja se može nuklearno osposobiti i čija je brzina 10 puta veća od brzine zvuka (10 maha), a može pogoditi mete na udaljenosti gotovo do 2.000 kilometara.

Do 2016. godine, navodi britanski medij, Rusija je imala 16 ovih bombardera, ali se njihov broj u međuvremenu povećao, mada nije prezicirano za koliko.

"Medved" nervirao Britance

 

 

Kada je reč o avionu TU-95 poznatijem kao "Medved", reč je o letelici koja je prvobitno bila opremljena za nošenje nukelarnog oružja, ali je kroz seriju modifikacija dobio i druge uloge.

Upravo ove bombardere Rusija je početkom ove godine rasporedila u severnoj Škotskoj, u jeku visoke napatesti na relacija Moskva-London.