LUKAŠENKO POKRENUO MOBILIZACIJU? "U pripravnosti smo zbog mogućeg napada!"


IZVOR: Republika - 14.10.2022 | 11:16


Lukašenko je pokrenuo tajnu mobilizaciju, a u prvoj fazi biće angažovano oko 2.000 ruralnog stanovništva.

Foto: Tanjug/AP
LUKAŠENKO POKRENUO MOBILIZACIJU? "U pripravnosti smo zbog mogućeg napada!"

Aleksandar Lukašenko počeo je da sprovodi tajnu mobilizaciju malih razmera kako bi "popunio postojeće borbene jedinice", prema nezavisnoj beloruskoj publikaciji Naša Niva, prenosi Kyiv Independent.

- Ići će pod izgovorom testiranja borbenih sposobnosti - piše Naša Niva pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora.

- U prvoj fazi to neće uticati na velike gradove - prvo će se biti mobilizovano ruralno stanovništvo." Lukašenko nije javno objavio početak mobilizacije. Prema Nivi, Belorusija prvo planira da mobiliše oko 2000 ljudi. Prema intervjuu ruskog lista Izvestiya s beloruskim ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makeijem objavljenom 14. oktobra Belorusija je proglasila režim protivterorističke operacije. Vojska i specijalne službe zemlje "spremne su da odgovore na sve provokacije susednih zemalja - rekao je Makei.

- Ukrajinski general-pukovnik Serhii Najev rekao je 14. oktobra da Ukrajina stalno prati nivo vojnih pretnji s beloruske teritorije i "preduzima mere" kako bi osigurala da su ukrajinske trupe "u odgovarajućem broju i imaju potrebno oružje, vojnu opremu i potencijal borbenih snaga - rekao je Najev.

Lukašenko rekao da je Belorusija u pripravnosti

U Belorusiji je na snazi visok stepen pripravnosti od mogućeg napada Zapada, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na marginama samita članica Zajednice nezavisnih država u Astani.

Zbog moguće eskalcije sukoba na zapadnim granicama, počelo je raspoređivanje savezničkih snaga, koje se uglavnom sastoje od pripadnika beloruske i armije Ruske Federacije, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je izjavio 10. oktobra da komanda NATO-a i pojedine evropske zemlje razmatraju mogućnost napada na Belorusiju, što može dovesti do nuklearnog sukoba, preneo je Tanjug.