IMA LI SLOBODA CENU I U ČEMU LEŽI MOĆ HIDŽABA? Zbog svirepih ubistava u Iranu, u znak protesta žene ODSECALE KOSE! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 07.10.2022 | 16:53


Četiri decenije nakon Islamske revolucije, tenzije dostižu svoj vrhunac. Po čemu se sadašnji talas protesta razlikuje od onih koji su bili ranije?

Foto: Tanjug/AP
IMA LI SLOBODA CENU I U ČEMU LEŽI MOĆ HIDŽABA? Zbog svirepih ubistava u Iranu, u znak protesta žene ODSECALE KOSE! (VIDEO)

Svet je prošlog meseca ostao u mraku, nakon što je iranska policija uhapsila Mahsu Amini, dvadesetdvogodišnju Kurdsku Iranku koja je bila u poseti Teheranu i po njihovim pravilima ''nepropisno nosila hidžab'', te otkrila deo svoje kose.

Policija je uhapsila, danima se iživljavala nad njom u logoru za prevaspitavanje, a nekoliko dana kasnije umrla je u pritvoru.

Članovi njene porodice sumnjaju da je od silnih batina od strane policije podlegla povredama i preminula. 

Foto: Tanjug/AP

Neredi u Iranu

Njena smrt predstavlja okidač u neprestanim borbama sa vlastima Irana, dok širom sveta protesti za ženska prava ne jenjavaju, naprotiv, sada su stavovi žena izraženiji nego ikad, dok hrabro koračaju neprijatelju u susret.

Većinu protesta predvode žene na kojima skidaju hidžabe, čije nošenje je naložila iranska konzervativna vlada.

Ako se osvrnemo u prošlost, ovakve proteste Iran ne pamti još od Zelenog pokreta 2009. godine. Vlasti su tada odgovorile kontra napadom, tačnije oštrim obračunom, a u javnost su isplivali i nepotvrđeni izveštaji o demonstrantima koje je svirepo ubijala vlada.

Iranski režim pod vođstvom Ajatolaha Homeinia, duhovnim vođom te revolucije, takođe je tada pokušao da ograniči pristup internetu.

Foto: Printskrin/Tviter

Zabrana interneta

Postavlja se pitanje koliko su ovi protesti novi, a koliko samo nastavak borbi datiranih od pre samo 13 godina.

Zapanjujuća podudarnost javlja se u centralnom sloganu revolucije 1978. koji je tada glasio ''Hleb, rad, sloboda'', dok je danas ''Žene, život, sloboda''.

Po svemu sudeći, centralna zbivanja naišla su na inspiraciju u komunističkoj partiji ruske revolucije.

Gorenavedeni slogan potiče iz kurdskog pokreta za slobodu i rezultat je decenijskih aktivnosti i napora kurdskih žena u jednom od ekonomski najsiromašnijih regiona Irana, kurdskim provincijama.

Kurdske žene Kurdistana i Turske prvi put su koristile ovaj slogan. Abdulah Odžalan, vođa emancipatorskog kurdskog pokreta, 1998. godine održao je veoma poznat govor u kojem je rekao da su žene u suštini prve zarobljene u istoriji i dok ne budu oslobođene, svaki emancipatorski pokret će, u stvari, biti osuđen na propast.