TURSKA POČELA BOMBARDOVANJE KURDA: RUSIJA SE DIGLA NA NOGE!


IZVOR: Republika - 20.01.2018 | 16:51


Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da su turski avioni počeli vazdušnu ofanzivu na Afrin, enklavu sirijskih Kurda na severozapadu Sirije.

Foto: Tanjug/AP

Fotografija sa lica mesta

- Od ovog trenutka, naše hrabre Oružane snage počele su vazdušnu ofanzivu kako bi eliminisale Kurdsku radničku partiju (PKK) i elemente takozvane Islamske države u Afrinu - rekao je Jildirim, piše Rojters, a prenosi telegraf.

Turski meidiji javljaju da je grupa boraca sirijske opozicije, koje podržava Turska, krenula ta oblasti Afrina kao deo turske ofanzive.

Izveštači agencije AP na tursko-sirijskoj granici javljaju da su primetili najmanje pet aviona kako lete ka Afrinu, kao i konvoj autobusa za koje se pretpostavlja da prevoze sirijske opozicione borce. Kako se navodi, u tom konvoju su i kamioni sa mitraljezima.

Komanda ruske vojske u Siriji preduzima mere bezbednosti za osoblje prisutno u Afinu nakon početka turske operacije protiv kurdske vojske.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da je Moskva pažljivo pratila situaciju u Siriji  i bila zabrinuta zbog vesti o turskom vojnom angažmanu u gradu.

Moskva je pozvala zaraćene strane da vrše uzdržanost.