OTET DIREKTOR NUKLEARNE ELEKTRANE ZAPOROŽJE: Ukrajinci optužuju Ruse, Kremlj se ne oglašava


IZVOR: Republika - 01.10.2022 | 08:44


Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je danas Moskvu da je kidnapovala šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga i nalazi se u ukrajinskoj oblasti čije pripajanje je Vladimir Putin zvanično proglasio. Ruske snage otele su generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožje Ihora Murašova oko 16.00 juče, objavio je danas Energoatom.

Foto: Tanjug/AP
OTET DIREKTOR NUKLEARNE ELEKTRANE ZAPOROŽJE: Ukrajinci optužuju Ruse, Kremlj se ne oglašava

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom.

Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustvili automobil u kome je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli na nepoznatom pravcu.

"Njegovo pritvaranje ugrožava bezbednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane", rekao je predsednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane. Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporožje nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet.

Ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i pošto su je ruske trupe zauzele. Poslednji reaktor u elektrani zatovren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.