KOLAPS METE! Zukerbergovo bogatstvo se PREPOLOVILO, evo ŠTA je uzrok tome


IZVOR: Republika - 21.09.2022 | 13:51


Bogatstvo Marka Zakerberga ove godine je palo za 71 milijardu dolara - više od bilo kog drugog milijardera kojeg prati Blumbergov rejting.

Foto: Tanjug/AP
KOLAPS METE! Zukerbergovo bogatstvo se PREPOLOVILO, evo ŠTA je uzrok tome

Zakerberg (38) je vredeo 142 milijarde dolara u septembru 2021. U utorak je vredeo samo 56 milijardi dolara, preneo je Blumberg.

Ekonomske neprilike dovele su do toga da je Zakerberg rangiran na 20. mestu među svetskim milijarderima - što je njegovo najniže mesto od 2014.

Zakerberg se nalazi ispod troje Voltona i dva člana porodice Koh. Milijarder rođen u Njujorku je video da mu bogatstvo postepeno nestaje otkako je pokrenuo Metu, Facebook-ovu matičnu kompaniju, u oktobru 2021.

Sam Zakerberg je bio pod intenzivnom kontrolom zbog svoje politike u vezi sa sadržajem - prvo, tokom izbora 2016, sa skandalom Kembridž analitika, a zatim i sa bitkama oko cenzure i nadgledanja sadržaja.

Foto: Tanjug/AP

Mark Zukerberg

Pozvan je da svedoči pred Kongresom, pri čemu ga republikanci optužuju za cenzuru, a demokrate kažu da nije učinio dovoljno. U februaru, Meta nije otkrila rast mesečnih korisnika Fejsbuka, što je izazvalo istorijski kolaps cene akcija i smanjilo Zakerbergovo bogatstvo za 31 milijardu dolara - među najvećim jednodnevnim padom bogatstva ikada.

Meta se nedavno suočila sa kontroverzom oko svog plana da promoviše Reels - kratke video snimke - na Instagramu, čiji je vlasnik.

A tehnološka industrija u celini suočava se sa izazovima, jer oglašivači ponovo procenjuju svoju potrošnju usred recesije koja se preti.

Meta ima lošije rezultate od svojih kolega, izvestio je Blumberg – ove godine je pao 57 odsto, u poređenju sa 14 odsto za Apple, 26 odsto za Amazon i 29 odsto za Guglovu matičnu kompaniju Alphabet.

Skoro svo Zakerbergovo bogatstvo je vezano za Meta akcije. On drži više od 350 miliona akcija, prema najnovijoj objavi kompanije.