PUTIN POTEGAO TEŠKU ARTILJERIJU: Rusija premešta rakete iz Sankt Petersburga u UKRAJINU, SLEDI NAJKRVAVIJA FAZA RATA?! (FOTO)


IZVOR: Republika - 19.09.2022 | 09:55


Pored potpuno ispražnjenih baza, protivvazdušna raketna oprema je tokom leta premeštena iz drugih baza oko Sankt Peterburga, najverovatnije ka Ukrajini.

Foto: Printscreen/Yle/GoogleEarth
PUTIN POTEGAO TEŠKU ARTILJERIJU: Rusija premešta rakete iz Sankt Petersburga u UKRAJINU, SLEDI NAJKRVAVIJA FAZA RATA?! (FOTO)

Prema rečima stručnjaka za vojna pitanja Marka Eklundova, malo je verovatno da je transfer opreme značajno oslabio protivvazdušnu odbranu Sankt Peterburga, jer je uklonjeno starije naoružanje, pa Rusiji možda više neće nužno biti potrebno u odbrambene svrhe.

U ratu u Ukrajini, čak i stare protivvazdušne rakete još uvek imaju koristi, pošto Rusiji nedostaje moderno precizno oružje.

Dve baterije nestaju jugozapadno od Sankt Peterburga.

Većina satelitskih snimaka nabavljene su od komercijalnih operatera, dopunjene slikama iz aplikacije Google Earth Pro.

Najnovije slike su iz avgusta i septembra.

Najočiglednija promena se može videti na jugozapadu Sankt Peterburga. Tamo su se dve cele baterije ispraznile. Par slika ispod pokazuju da su sve platforme za ispaljivanje raketa uklonjene iz raketne baterije u blizini sela Kerstovo.

Na prvoj slici se u gornjem desnom uglu vidi red od njih 12. Prva slika je od pre godinu dana, a poslednja je početkom septembra.  Crvene linije označavaju područja od posebnog interesa.

Foto: Printscreen/Yle/GoogleEarth

Premeštanje raketa

Kilometar i po severoistočno nalazi se još jedna baterija kojom upravlja isti puk. I ona je potpuno ispražnjena. Ostala je samo oprema sa radarske stanice koja koristi istu bazu. Možete videti promenu u paru slika ispod.

Najnovija slika je čvršće isečena, tako da se pojavljuju neke crne oblasti duž njenih ivica.

Foto: Printscreen/Yle/GoogleEarth

Oprema

Tako su samo dve od četiri baterije puka ostale na mestu. Slike koje je dobio Yle pokazuju da je oko 25 kontejnera za rakete, u kojima je moguće 100 projektila, uklonjeno iz jedne od dve preostale baterije. Promene se mogu videti i drugde oko Sankt Peterburga.

Prema Eklundu, u bazi istočno od Sankt Peterburga, blizu obale Ladoškog jezera, u maju su kontejneri za rakete utovareni na transportne platforme. Opterećenje je vidljivo iz činjenice da dok bi oprema inače bila u urednim redovima, red na slici ima prazna mesta sa transportnim vozilima pored njih.

Druga slika pokazuje da su nestali ne samo kontejneri za rakete, već i niz vozila koja su godinama stajala na otvorenom. Možda je čak 120 projektila uklonjeno sa lokacije u kontejnerima za rakete.

Foto: Printscreen/Yle/GoogleEarth

Vozila koja nedostaju

Takođe je došlo do značajnog transfera opreme iz baze jugoistočno od Sankt Peterburga- oko 10 streljačkih platformi, kao i drugih vozila.